День слов'янської писемності і культур відзначається 24 травня в день пам'яті рівноапостольних Кирила (Костянтина) і Мефодія. В Канаді сьогодні відзначають День народження королеви Вікторії (24 травня 1819 року). Колись це було головне свято цілої Британської імперії. Тепер його забули навіть у Великобританії. Відзначається воно тільки в Канаді. В Еквадорі святкують День Пічинчі. А в Ерітреї День Незалежності. Відзначається з 1993 р. Держава Ерітрея розташована в північно-східній частині Африки між Суданом, Ефіопією і Джибуті.

Свято рівноапостольних св. Кирила і Мефодія. Болгарські просвітителі принесли на слов'янську землю писемність і створили першу слов'янську азбуку (кирилицю), якою ми користуємося дотепер. А було це так. В 859 р. Великоморавський князь Ростислав, бажаючи проповідувати християнське віровчення рідною мовою, вирішив запросити з Рима єпископа, який би не був пов'язаний із сусідніми князівствами. Але Рим на прохання Ростислава не відгукнувся. Тоді великоморавський князь Ростислав в 861 або 862 році звернувся до візантійського імператора Михайла III і патріарха Фотія з таким проханням: «Хоча і відкинули наші люди язичество і шанують християнський закон, немає у нас такого вчителя, який би розтлумачив мовою нашою істинну християнську віру». Імператор Михайло III і патріарх Фотій, побоюючись втручатися в релігійні справи Великої Моравії, що підпадала під сферу впливу Рима, задовольнили прохання князя Ростислава лише частково. Вони не наважилися направити єпископа, проте доручили очолити місію ревним християнам, які прагнули у всьому чинити по-християнськи, та й, поза всяким сумнівом, найталановитішим філологам свого часу. Завдяки солунським братам слов'яни першими серед європейських народів здобули право говорити з Богом рідною мовою. При цьому потрібно наголосити, що св. Кирило і Мефодій зуміли розв'язати вкрай складну проблему визнання церквою старослов’янської мови.

Православні: Олександр, Кирило, Никодим, Ростислав.

Католицькі: Вікентій, Амалія, Іоанн.

Цього дня:

1826 (12 травня за ст. ст.) Микола I видав маніфест про непорушність кріпацтва.

1830 Написана пісенька «Жил-был у Машеньки серенький козлик» (Mary Had а Little Lamb), з якою згодом прославився Томас Алва Едісон.

1956 У швейцарському Лугано пройшов перший конкурс пісні Євробачення, в якому брали участь 14 представників семи країн Європи (Бельгія, Голландія, Італія, Люксембург, Франція, ФРН, Швейцарія). Переможницею стала швейцарка Ліз Асія.

1977 Пленум Центрального Комітету КПРС схвалив проект нової Конституції СРСР і рекомендував Президії Верховної Ради СРСР винести його на всенародне обговорення.

1982 Ухвалення Продовольчої програми за ініціативою секретаря ЦК М. Горбачова.

2000 Помер Олег Миколайович Єфремов (народ. 1.10.1927), актор театру і кіно, режисер, народний артист СРСР. У 1956 році він очолив народився театр "Соврємєннік", що став явищем не тільки театрального життя, а з 1970 року став головним режисером МХАТу, куди його запросили мхатівські корифеї. Всенародну любов актору принесли зіграні в кіно ролі ("Живі і мертві", "Війна і мир", "Бережися автомобіля", "Три тополі на Плющисі", "Ще раз про любов").

2003 В Ризі в спортивно-розважальному комплексі "Сконто" пройшов черговий 48-й конкурс пісні "Євробачення". Від Росії в ньому брали участь Тату, від України - О. Пономарьов. Перше місце посіла співачка з Туреччини Сертаба Еренер. На другому був колектив з Бельгії. На третьому місці - російська група "Тату".

2003 Виступ Пола Маккартні в Москві на Червоній площі. Маккартні виконав близько 40 творів, а на "біс" пісні Yesterday і Back in USSR. На виступі були присутні близько 25 тис. глядачів.

2004 Сім держав Євросоюзу звернулися до керівництва головуючої в ЄС Ірландії з проханням знову розглянути питання про внесення слова «Бог» або згадки про «християнські цінності» в текст європейської конституції. Відповідне звернення підписали міністри закордонних справ Італії, Польщі, Литви, Мальти, Португалії, Чехії і Словаччини.

24 травня народилися:

827 Кирило (Костянтин)(827-869), Святий рівноапостольний. Батько слов'янської писемності.

1544 Уїльям Гільберт (1544-30.11.1603), англійський фізик, придворний лікар королеви Єлизавети I. Йому належать перші теорії електрики і магнетизму, він встановив, що магніт завжди має два полюси - північний і південний.

1686 Габрієль Данієль Фаренгейт (1686-16.9.1736), німецький фізик. Винайшов спиртний (1709) і ртутний (1714) термометри, запропонував температурну шкалу, названу його ім'ям.

1900 Едуардо Де Філіппо, італійський комедіограф, актор і режисер, легенда італійського театру: вся країна звала його просто Едуардо.

1904 Тетяна Іванівна Пельтцер, актриса театру і кіно, народна артистка СРСР, лауреат Державної премії 1951.

1905 Михайло Олександрович Шолохов (1905-21.2.1984), письменник, Нобелівський лауреат 1965 року.

1912 Михайло Стельмах, український письменник.

1940 Йосип Олександрович Бродський (1940-28.01.1996), поет, Нобелівський лауреат 1987 року.

1941 Боб Ділан, американський співак, поет і композитор

1947 Світлана Тома, молдавська актриса.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1855