Віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних і соціальних питань В’ячеслав Кириленко провів нараду з проблемних питань вітчизняного книговидання і книгорозповсюдження, передає кореспондент ForUm’у.

«Ми сьогодні проводимо великі збори книговидавців, щоб з'ясувати поточну ситуацію в цьому напрямі і внести пропозиції, направлені на вихід з важкого становища українського книговидання і українського книгорозповсюдження», - проінформував журналістів перед початком наради віце-прем'єр.

За словами Кириленка, на сьогодні за кількістю назв і за кількістю примірників українська книга «стає більш могутньою».

«Минулого року ми видали до 16 тисячі назв українських книг, тиражем приблизно 54 мільйони екземплярів. Це становить 1,2-1,3 книги на одного нашого співвітчизника», - сказав він і додав, що це абсолютно не задовільний показник, оскільки середній європейський стандарт становить 12-14 екземплярів книг і брошур на одного громадянина.

Віце-прем'єр підкреслив, що на сьогодні імпорт російської книги в Україну становить 90 мільйонів примірників.

«Крім того, ринок книгорозповсюдження приблизно на 90% контролюється іноземними компаніями, головними чином – російськими. Ці висновки наштовхують на необхідність запровадження протекціоністської політики, направленої на підтримку українських книговидавців і книгорозповюджувачів», - додав Кириленко.

Віце-прем'єр нагадав, що на сьогоднішню нараду запрошені книговидавці, а також представники державних установ. «Думаю, що сьогодні нам вдасться знайти рішення, які будуть прийнятні для книговидавців і книгорозповсюджувачів незалежно від їх форми власності», - підсумував Кириленко.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

355