Всеукраїнська Соціологічна Служба обнародувала сьогодні результати чергового соціологічного дослідження «Соціально-політичні орієнтації і електоральні настрої населення України напередодні активної виборчої кампанії».

За підсумками дослідження список суб'єктів виборчої кампанії, які увійшли б до складу нового парламенту, якщо вибори відбувалися б в момент проведення соціологічного опитування, виглядає таким чином (в дужках – результат листопадового дослідження).

Партія Регіонів – 22,7 % (19,1%)

Блок Юлії Тимошенко – 15,7% (14,0%)

Блок Віктора Ющенка «Наша Україна» - 15,3% (8,4%)

СПУ – 9,6% (10,3%)

Народний блок Литвина – 8,8% (8,7%)

КПУ – 7,8% (8,4%)

Опозиційний блок «Не так!» - 3,1% (не існував на момент опитування)

Ще два блоки політичних партій виявилися б максимально близькі до трипроцентного бар'єру, який необхідний для проходження до складу Верховної Ради:

Громадянський блок «Пора» + «Реформи і порядок» – 2,9%

Блок Наталії Вітренко – 2,9%

Коментуючи результати дослідження, директор з наукових питань Всеукраїнської Соціологічної Служби Борис Сагалаков відзначив кілька важливих особливостей результатів цього дослідження. Зокрема прогнозовано збільшився рейтинг виборчого суб'єкта з ім'ям Президента Віктора Ющенка. Після створення на базі декількох партій Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» рейтинг цієї політичної сили зріс майже удвічі. Також цілком прогнозовано лідером виборчих симпатій українців залишається Партія Регіонів, повідомляє кореспондент ForUm’у.

А найдинамічніше зростання рейтингу, за словами Сагалакова, демонструє Народний блок Литвина – з вересня його показник збільшився з 4,5% до 8,8%. «Рейтинг Народного блоку Литвина цілком корелює з рейтингом довіри до його лідера – Голови Верховної Ради Володимира Литвина (26,1%)», - наголосив Борис Сагалаков. Він пояснює цю тенденцію ідеологією блоку, яка співвідноситься з ментальними перевагами українців (40,9% вважають, що найважливішою для теперішнього життя є стабільність). А також добре продуманою і проведеною на попередньому етапі виборів агітаційною кампанією.

Нагадаємо, що вчора один з головних партійних лідерів Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» Роман Безмертний заявив, що Народний блок Литвина не проходить 3-процентний бар'єр. Борис Сагалаков прокоментував дану заяву як політичну, що не спирається на реальні результати і аргументи.

Соціологічне опитування проводилося в період 20.12.2005 – 03.01.2006 в усіх областях України і в Києві. Всього було опитано 4000 респондентів (що є безпрецедентним порівняно з кількістю опитаних при проведенні подібного роду досліджень). Похибка становить 1-1,5%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1181