Президент Білорусі Олександр Лукашенко розпорядився перекрити транзит російського газу через Білорусь. Про це глава білоруської держави заявив сьогодні на зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Мінську.

За його словами, на сьогоднішній день «Газпром» винен Білорусі $260 млн. за транзит газу. «Я наказав зараз уряду перекрити транзит через Білорусь, поки не заплатить за транзит «Газпром». Вони нам за ці півроку ні копійки не заплатили. До якого цинізму і абсурду можна дійти, коли ти винен мені $260 млн., я тобі - $190 млн., і ти починаєш мені за це закручувати вентиль», - сказав він.

Білоруський президент підкреслив, що проблема не в тому, що Білорусь не виконує контракт. «Це вони не виконують контракт. Ми мовчали, ми про це не говорили, вони там мимрили вустами прес-секретаря, що ми щось не підписуємо і так далі», - сказав Лукашенко.

«Я хочу вас поінформувати про той конфлікт, який, на жаль, переростає у газову війну між «Газпромом» і Білоруссю», - сказав глава білоруської держави.

Нагадаємо, «Газпром» у вівторок довів обмеження у поставках газу Білорусі за борги до 30% від плану.

Офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов за результатами засідання оперативного штабу після врегулювання ситуації з постачанням газу до Білорусі заявив, що «Газпром» не має наміру два тижні чекати погашення Білоруссю боргу за поставки газу.

Раніше перший віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко заявив, що Білорусь розрахується за російський газ упродовж двох тижнів.

Раніше російський президент Дмитро Медведєв віддав розпорядження керівництву «Газпрому» скоротити подачу газу до Білорусі.

Нагадаємо, «Газпром» дав Білорусі термін до 21 червня погасити борг за російський газ у розмірі приблизно 200 мільйонів доларів, який утворився за перше півріччя.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що позиція Білорусі полягає у тому, що у неї немає ніякого боргу перед «Газпромом».

Глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що підприємство може перенаправити транзитні потоки газу до Європи через Україну у разі якихось проблем з Білоруссю.

Також Білорусь заявила, що готова обмежити транзит російського газу до Європи, якщо «Газпром» скоротить постачання у республіку на 85 відсотків.

За матеріалами РІА «Новости», «БЕЛТА»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

696