Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що російські війська нібито захопили Кринки на лівому березі Херсонської області, проте візуальні дані з відкритих джерел, а також українські та російські повідомлення свідчать про те, що ЗСУ продовжують зберігати обмежений плацдарм у цій зоні, повідомляється у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 20 жовтня.

"Під час брифінгу з Путіним Шойгу заявив, що російські війська очистили Кринки, хоча Путін стверджував, що командувач ПДВ та угруповання військ "Дніпро" генерал-полковник Михайло Теплинський повідомив йому, що в селищі залишилося кілька українських військовослужбовців", - ідеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті ISW.

Зазначено, що очільник Міноборони РФ спростував заяву Теплинського і представив російські спроби з ліквідації плацдарму як успішно завершену операцію, а також похвалив незазначені підрозділи ПДВ і 810 морську піхотну бригаду за їх роль в операції, що є типовою похвалою Кремля після захоплення Росією тактичної цілі.

У ISW зазначають, що на момент публікації не було помічено жодних візуальних свідчень нещодавніх помітних просувань російських військ поблизу обмеженого українського плацдарму в Кринках та поруч із ними, пише "Інтерфакс-Україна".

Водночас зазначається, що Кремль, імовірно, передчасно заявив про нібито захоплення Кринок, щоб посилити бажаний інформаційний ефект напередодні президентських виборів у березні 2024 року.

"Кремль може дедалі частіше заявляти про перемоги на полі бою в Україні без повної впевненості в тактичному й оперативному успіху Росії, щоб підтримати інформаційні зусилля, які водночас прославляють Путіна та деморалізують Україну, хоча така зростаюча риторична впевненість може створити в російському інформаційному просторі очікування, які російські військові не зможуть виправдати", - зазначають у ISW.

Водночас геолокаційні кадри, оприлюднені 20 лютого, показують, що російські війська нещодавно просунулися на східну околицю Ласточкиного Донецької області, що розташоване на північний захід від Авдіївки.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

0