У світі назріває дефіцит зерна, незважаючи на відновлення експорту з України: показники вивезення українського зерна є значно нижчими, ніж раніше, а врожаї інших великих виробників зменшилися через посуху. Про це повідомляє Reuters.
 
Несприятливі погодні умови призводять до скорочення врожаю зернових і зниження запасів. Американські фермери прогнозували великий урожай, а зараз виявляється, що Сполучені Штати, найбільший у світі виробник кукурудзи, зберуть найменший урожай цієї культури за три роки. Засуха завдала збитків урожаю також у Європі і водночас загрожує майбутньому посівному сезону у Південній Америці.
 
Обмежені запаси зерна відображають вплив зміни клімату на рослинництво, а також зростаючий світовий попит на худобу, яка харчується кукурудзою. Міжнародна рада з зерна повідомляє, що запаси всього зібраного зерна у всьому світі будуть найменшими за останні вісім років, пише "Кореспондент".
 
Погана погода може призвести до подальшого скорочення глобальних запасів. Прогнози врожаю в Аргентині, третьому у світі експортері кукурудзи, вже знижено через посушливу погоду.
 
За прогнозами експертів, виробництво зерна у ЄС впаде до 15-річного мінімуму, це спонукає збільшити імпортування у країни ЄС з України у 2022/23 році приблизно на 30% порівняно з попереднім роком (до 10,4 млн т).
 
Український експорт кукурудзи і пшениці зріс після того, як угода з Росією, за посередництва ООН, дозволила відновити постачання з раніше заблокованих портів, але невідомо, як довго Україна зможе експортувати.
 
"Це така, власне, хибна надія на те, що Україна зможе подолати нинішній розрив між попитом і пропозицією", – сказав Гері Блюменталь, голова вашингтонської сільськогосподарської консалтингової компанії World Perspectives.
 
За офіційною оцінкою, Україна збере від 25 до 27 млн т кукурудзи у 2022 році порівняно з 42,1 млн т у 2021 році – до вторгнення Росії.
 
За словами Кевіна Хека, віце-президента постачальника інгредієнтів Univar Solutions (UNVR.N), постачання пшениці та іншої сільськогосподарської продукції з України становить лиш незначну частку довоєнного рівня.
 
"Постачання, що надходять із цього району, можуть бути припинені будь-якої миті", – сказав він. Санкції, пов'язані з війною, означають, що Росія також намагається експортувати пшеницю, урожай якої очікується рекордно високим.
 
Світовий банк виділив 30 млрд доларів задля компенсації нестачі продовольства, а президент США Джо Байден минулого тижня оголосив про виділення майже 3 млрд доларів додаткового фінансування для боротьби із глобальною відсутністю продовольчої безпеки.
 
За даними ООН, півмільйона дітей Сомалі страждають від голоду внаслідок великої посухи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

77