Верховний суд Росії визнав так звану «Ісламську державу» терористичною організацією і заборонив її діяльність на території Росії.

Суд погодився з доводами Генпрокуратури. Після набуття рішенням чинності «Ісламська держава» буде внесена до списку організацій, визнаних терористичними.

Засідання суду у справі «Ісламської держави» проходило в закритому режимі, без представників преси та громадськості, оскільки у справі були документи з грифом «секретно». Публічно суд оголосив тільки резолютивну частину рішення, повідомляє РБК.

Терористичною суд визнав також діяльність організації «Джебхат ан-Нусра», прихильники якої дотримуються радикальних форм ісламу і ведуть бої проти урядової армії Сирії.

Угруповання «Ісламська держава» було засноване на базі «Аль-Каїди в Іраку» - після знищення лідера останньої Абу Мусаба аз-Заркаві. Угруповання, яке очолив такий собі аль-Багдаді, отримало назву «Ісламська держава Іраку і Леванту». Воно поставила собі за мету створення так званого «халіфату» на Близькому Сході.

У 2013 році бойовики ІДІЛ, які до цього скоювали теракти в деяких провінціях Іраку, включилися у громадянську війну в Сирії на боці місцевих радикальних ісламістів. Створивши разом з ними базу на північному сході країни, бойовики ІДІЛ вдерлися в Північний Ірак, захопивши кілька нафтових родовищ і велике місто Мосул.

Після цього ватажки угруповання заявили про намір створити величезну ісламську державу. 9 жовтня цього року командир одного з підрозділів терористів Тархан Батірашвілі на прізвисько Омар-чеченець пригрозив влаштувати похід, у тому числі, і на південні регіони Росії. Пізніше глава Чечні Рамзан Кадиров назвав Батірашвілі ворогом ісламу, а 13 листопада заявив, що Омар-чеченець був знищений на Близькому Сході.

25 грудня російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що бойовики «Ісламської держави» з'явилися «близько до кордонів Росії». Він пояснив, що терористи вже перебувають в Афганістані, поряд з країнами Середньої Азії.

У воєнній операції проти «Ісламської держави» на півночі Сирії беруть участь ВПС США, Канади, Великобританії та Австралії. Вони завдають ракетних ударів по позиціях бойовиків, знищуючи їхню військову техніку. На початку грудня в Лондоні заявляли про готовність відправити в Ірак фахівців, які повинні будуть підготувати місцеву армію до наземних операцій проти «Ісламської держави».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

59