Росія буде постачати електроенергію Україні за внутрішніми російськими цінами, а також до 1 млн тонн вугілля на місяць, щоб зняти енергетичні проблеми, які виникли в Україні, повідомив у суботу віце-прем'єр уряду РФ Дмитро Козак.

«У зв'язку з істотними проблемами з енергопостачанням України на прохання керівництва України нами було прийнято рішення про те, щоб надати допомогу республіці Україні з постачання електроенергії з електроринку Росії на пільгових умовах», - сказав Козак.

Він підкреслив, що постачання електричної енергії здійснюються за внутрішніми російськими цінами, в той час як ціни на енергоринку України набагато дорожчі».

«Ми робимо це осмислено у зв'язку з тим, що на Хмельницькій атомній електростанції вийшов з ладу один енергоблок. Для того щоб зменшити віялові відключення і ті проблеми, які є - ми вели до цього переговори про постачання електроенергії в Росію в обсязі 9 мільярдів кіловат годин. Підписали відповідний договір. Але умови договору в даний час не виконані», - сказав віце-прем'єр, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Тим не менш, за дорученням президента Росії прийнято рішення здійснювати таку поставку. Будемо сподіватися, що розрахунки будуть зроблені в подальшому», - зазначив віце-прем'єр.

Він повідомив, що така ж ситуація складається з поставки вугілля з Росії на ринок, насамперед, генеруючим компаніям на Україні. «500 тисяч тонн вугілля ми будемо постачати з Росії, і можливо, у випадку, якщо буде досягнуто відповідну додаткову угоду, - ще 500 тисяч. В цілому, до 1 мільйона тонн вугілля на місяць ми готові постачати Україні для того, щоб зняти енергетичні проблеми, які виникають в Україні».

Козак висловив надію, що це допоможе також вирішити проблеми енергозабезпечення Криму.

«Ми сьогодні про це ще не домовилися, ще відповідну угоду по Криму не підписано. Тим не менш, під чесне слово, що називається, прийнято рішення поставляти відповідні енергоресурси», - сказав віце-прем'єр.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявляв про досягнення дуже важливого результату щодо розблокування поставок вугілля в Україну.

Раніше міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляв про те, що його відомство веде переговори з Російською Федерацією з питань забезпечення можливості завезення вугілля на територію України, а також імпорту електроенергії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

176