У м. Маріуполі (Донецька обл.) прокуратура вимагає в суді відновлення прав тимчасово переміщених осіб з тимчасово окупованої території АР Крим та зони проведення антитерористичної операції на сході України. Про це повідомляє прес-служба прокуратури м. Маріуполя.

«Прокуратурою Маріуполя проведено перевірку додержання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вимог чинного законодавства в частині забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території. Під час перевірки виявлено численні порушення», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в районних управліннях соціального захисту населення Маріупольської міської ради встановлено факти незаконної відмови у наданні довідок про взяття на облік осіб, що переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції.

Так, в Орджонікідзевське управління праці та соціального захисту населення звернувся житель с. Безіменне Новоазовського району Донецької області для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Однак у видачі цієї довідки чоловікові було відмовлено, попри на те що переселенець є пенсіонером і малозабезпеченою особою.

Згідно з повідомленням представники управління мотивували своє рішення тим, що населений пункт не входить до затвердженого урядом переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не повною мірою свої обов'язки.

За даними прес-служби, прокуратура встановила, що це рішення є незаконним і необґрунтованим й підлягає скасуванню, оскільки суперечить законодавству України.

Аналогічні факти встановлені також у Іллічівському та Приморському районах міста.

У прес-службі поінформували, що, захищаючи права переселенців, районними прокуратурами заявлено чотири позови до суду в інтересах громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення АТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом