Уряд Білорусі та Національний банк Білорусі (НББ) в умовах кризових явищ у російській економіці і збільшення попиту на іноземну валюту в країні прийняли пакет заходів, спрямованих на недопущення розвитку негативних тенденцій на білоруському фінансовому ринку.

«З урахуванням зростання попиту на іноземну валюту на внутрішньому валютному ринку прийнято рішення про тимчасове запровадження 30%-го збору при купівлі валюти юридичними та фізичними особами. Підприємства і банки сплачуватимуть цей збір, купуючи валюту на біржі, громадяни - у вигляді комісії, купуючи в банках», - заявили у білоруському Центробанку.

Сплачені кошти спрямовуватимуться в бюджет.

Центробанк уточнює, що підходи до курсоутворення на внутрішньому валютному ринку залишаться незмінними, повідомляє Інтерфакс-Україна. «Будь-який громадянин зможе здійснювати купівлю і продаж валюти без обмежень, суб'єкти господарювання - на Білоруській валютно-фондовій біржі», - зазначили у НББ.

При цьому НББ тимчасово призупинив здійснення операцій купівлі-продажу іноземної валюти на позабіржовому ринку суб'єктами господарювання - резидентами Білорусі.

Крім того, Нацбанк підвищив до 50% річних відсоткові ставки за постійно доступними і двосторонніми операціями підтримки ліквідності банків.

Як повідомлялося, торги валютою на Білоруській валютно-фондовій біржі у п'ятницю, 19 грудня, не проводяться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30