Ціни на нафту Brent залишаються поблизу мінімуму 5,5 років, оскільки на ринку зберігається надлишок нафти, хоча компанії скорочують плани інвестицій у розвідку та видобуток на майбутній рік.

До 7:50 ф'ючерси на Brent подорожчали на $0,37 - до $59,64 за барель, а ф'ючерси на WTI - на $0,53 до $54,64.

«Після тривалого і різкого падіння цін на нафту в останні дні намітився інтерес до покупки, але тиск з боку продавців зберігається», - сказав керуючий з продажу сировинних активів Newedge Japan Кен Хасегава.

Багато нафтових компаній оголосили про плани скорочення витрат у майбутньому році, оскільки низькі ціни на нафту зробили деякі проекти нерентабельними.

«Але наразі істотного спаду видобутку немає, і баланс попиту і пропозиції не змінюється, так що ціни можуть ще знизитися», - сказав Хасегава, повідомляє Reuters.

Досі компанії оголосили про майбутнє скорочення витрат на загальну суму близько $9 мільярдів, але, за розрахунками Wood Mackenzie, для підтримки рівня заборгованості компаніям необхідно урізати витрати ще на $170 мільярдів, або на 37 відсотків, порівняно з поточним роком, якщо ціна Brent залишиться поблизу нинішнього рівня.

Міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі повторив у четвер, що ОПЕК не буде знижувати видобуток, якщо цього не зроблять інші великі постачальники нафти. Наїмі назвав падіння цін тимчасовим явищем.

Як раніше повідомляв ForUm, 18 грудня ф'ючерси на Brent подорожчали на 0,07 дол. - до 61,25 дол. за барель, а ф'ючерси на WTI подешевшали на 0,11 дол. - до 56,36 дол за барель.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

106