Обвал гривні і підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги стали найбільшими потрясіннями для української економіки в 2014 році. Таку думку кореспонденту ForUm'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Перше потрясіння для економіки України - це обвал гривні. Друге - підвищення тарифів на ЖКГ. Третє - МВФ не стримав своє слово. Він обіцяв дати 7 мільярдів, а дав лише 4», - зазначив аналітик.

Найбільш неправильними, на думку економіста, рішеннями уряду стало введення нових податків і втрата російського ринку.

«Серед неправильних рішень перше - введення податку на доходи по депозитах. Друге - підвищення тарифів на ЖКГ без реформування НАК «Нафтогаз». Спочатку треба було прибрати монополіста, а потім підвищувати тарифи. І третє рішення - це розкручування антиросійської істерії і втрата російського ринку», - пояснив Охріменко.

При цьому аналітик зазначив, що податкові рішення уряду українці навряд чи зможуть виконати.

«Введення нових податків, зокрема 30-відсоткового податку, зажене економіку і життя українців в жорсткі умови, в яких треба буде виживати. Складно уявити, що українці в умовах кризи зможуть платити так багато податків. Збільшиться тіньовий оборот», - пояснив Охріменко.

На думку економіста, успішність підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом теж сумнівна.

«Успіхів немає, і не очікується. Можна теоретично згадати договір про асоціацію (з Європейським союзом. - Ред.), але виходить, що його підписали, і Євросоюз його зупинив, так що і тут успіхів немає», - уточнив Охріменко.

Економіст зазначив, що мінятися економічна ситуація стане лише в разі, якщо їй у наступному році вдасться досягти крайньої точки падіння.

«У 2015 році ми очікуємо, що, нарешті, впадемо на дно. Швидше за все, падіння економіки ще буде тривати. І питання в тому, чи досягнемо ми дна. Якщо так - це буде вже певний успіх. Є надія, що економіка досягне дна і щось почне змінюватися», - сказав Охріменко.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

96