Вперше в історії питання газу не є першорядним в Україні. Таку думку ForUm'у висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, підбиваючи підсумки 2014 року.

«Потрясіння номер один - це дефіцит вугілля та електроенергії. В Україні в попередні роки був профіцит електроенергії, вироблялося більше, ніж споживалося. Україна була експортером. Те ж саме було з вугіллям. Є об'єктивні причини - бойові дії на сході, і суб'єктивні - несвоєчасне реагування і прийняття рішень урядом і регулятором НКРЕКП», - упевнений він.

Друге місце Марунич в антирейтингу-2014 віддав підвищенню тарифів на всі види енергоресурсів і на комунальні послуги. «Тарифи підвищують не тому, що так хоче МВФ. А тому, що Україна зобов'язалася реалізувати норми Третього енергопакету. До речі, це все є в Угоді про Асоціацію з ЄС, в Коаліційній угоді, Програмі діяльності уряду і в інших документах. Підвищення тарифів має бути поступовим. Але ми стоїмо зараз на грані шокової терапії. Адже девальвація національної валюти довела до того, що тарифи потрібно піднімати серйозно», - пояснив експерт.

«Третя подія в енергетиці - це те, що газове питання, яке було глобальним, відсунулося на одне з останніх місць у списку проблем. Це млява історія з Газпромом, його відмова постачати газ за відсутності попередньої оплати, припинення поставок з 8 червня по 10 грудня, призвело до диспропорції в роботі енергосистеми з причини відносно низьких обсягів газу в газових сховищах. Раніше ГТС України працювала більш раціонально», - акцентував Марунич, і додав, що в Євросоюзі розуміють проблеми України і намагаються підштовхнути нашу країну до певних компромісів з Газпромом.

Крім того, експерт не став робити прогнози на 2015 рік. «Я тут краще промовчу», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом