У статті «Провальний саміт: Як Євросоюз втратив Росію через Україну» німецького видання Der Spiegel говориться, що Міжнародний валютний фонд ще в 2013 році вимагав від влади України провести девальвацію гривні.

Напередодні підписання Угоди про Асоціацію України з ЄС в 2013 році уряд екс-президента Віктора Януковича отримав доповідь від Німецької консультативної групи, в якій було зазначено, що наслідки від зміни торговельного режиму Росії щодо України обійдуться останній у 3 млрд доларів збитків щорічно. Про це повідомляється в статті «Провальний саміт: Як Євросоюз втратив Росію через Україну» німецького видання Der Spiegel, передає УНН.

«Берлінські економісти проводили підрахунки протягом двох тижнів, і, нарешті, вони отримали ті вирішальні дані, які очікував уряд Януковича. Рікардо Джуччі, голова Німецької консультаційної групи, що здійснював моніторинг процесу реформ в Україні, вже отримав кілька нетерплячих повідомлень електронною поштою з секретаріату українського віце-прем'єра Сергія Арбузова до того, як він, нарешті, натиснув на кнопку «Відправити». Передане їм повідомлення являло собою 18-сторінкову доповідь під назвою «Оцінка наслідків можливої зміни торговельного режиму Росії щодо України». У цій доповіді містилася відповідь на питання про те, у що обійдуться Україні можливі обмеження в торгівлі з боку Росії. У переданому документі містилися таблиці, стовпчикові діаграми та пояснення щодо митного союзу. Однак, в кінцевому підсумку, тільки одна річ цікавила політиків в Україні. На другій сторінці під заголовком «Короткий зміст» в доповіді говорилося таке: «Український експорт до Росії скоротиться на 17% або на 3 мільярди доларів на рік». Там також містилися серйозні цифри, дані з Німеччини, які свідчили про те, що саме Україна буде змушена принести в жертву заради більш тісних відносин з Євросоюзом», - повідомляється в статті.

За інформацією журналістів німецького видання, після отримання такого економічного розрахунку збитків України 14 жовтня 2013 року українська делегація на чолі з екс-першим віце-прем'єром С. Арбузовим вирушила до Вашингтона з метою отримати підтримку Америки у фінансовій компенсації.

«Це була друга поїздка Арбузова до Вашингтона всього за два тижні. До цього часу українцям стало ясно, що угода може бути підписана лише в тому випадку, якщо МВФ надасть Україні багатомільярдний кредит. 3 жовтня, під час першого візиту, Арбузов і його колеги сподівалися заручитися підтримкою Америки для отримання більш вигідних умов надання кредиту МВФ. МВФ назвав ще навесні свої умови, які Київ вважав неприйнятними. Вони включали в себе положення про те, що субсидована ціна на природний газ повинна бути підвищена на 40%, а українська валюта повинна бути девальвована на 25%. Для Януковича, який готувався взяти участь у виборах у 2015 році, подібні кроки були б політичним самогубством. Разом з тим, в українців склалося враження, що МВФ готовий вести переговори, і не в останню чергу вони вважали так тому, що Вікторія Нуланд, помічник держсекретаря США у європейських справах, запевнила їх у тому, що Вашингтон підтримує надання Україні кредиту МВФ. У цей момент українці зробили свою пропозицію Ліптону - це був план, в якому містилося набагато менше умов, на яких наполягав МВФ. З точки зору перспектив підписання угоди з Євросоюзом, ситуація залишалася неясною», - зазначає Der Spiegel.

Незабаром після свого візиту в МВФ Арбузов попрямував до Брюсселя для того, щоб надати комісару з розширення Фюле дані, передані Німецькою консультативною групою. Він вважав, що ці цифри говорять самі за себе, проте Фюле не поставився до них серйозно.

«Нарешті, МВФ підготував відповідь Арбузову, першому віце-прем'єру України, - це була реакція на ту пропозицію, яку Арбузов передав місяцем раніше. Вона було написана Резою Могхадамом, уродженцем західного Ірану, стаж роботи якого в МВФ складав 21 рік. Будучи директором Європейського департаменту МВФ, Могхадам мав великий досвід роботи з країнами, які вважали для себе можливим торгуватися з МВФ, як на базарі. «Дорогий пане Арбузов, - написав Могхадам з погано приховуваною поблажливістю, - дякую вам за надання нам останніх пропозицій української влади, які можуть бути підтримані за допомогою угоди про резервне кредитування з МВФ». Цей фонд, написав він у зневажливому тоні, із задоволенням дізнався про те, що уряд України визнав необхідність зміни курсу. Однак Могхадаму вистачило всього одного речення для того, щоб знищити усі пропозиції Києва.

«На наш погляд, ці пропозиції в цілому ще недостатньо рішучі й всеосяжні для того повороту, який є необхідним для скорочення економічних диспропорцій України», - підкреслив він», - повідомляє видання.

Віце-прем'єр С. Арбузов і його радники вивчали лист, отриманий ними від МВФ, і в той момент вони ще не знали про те, що переговори вже перебувають на межі провалу.

«Протягом короткого періоду часу Сергій Арбузов думав про те, що надія, можливо, ще не втрачена. Представник Януковича попрямував до представництва Євросоюзу в Литві для того, щоб зробити останню спробу досягти угоди з Фюле і його помічниками», - зазначають журналісти німецького видання.

28 листопада 2013 року, коли зовні готелю «Кемпінські» вже давно почався прийом для глав держав і урядів, переговорники з боку Євросоюзу зрозуміли, що В. Януковича вже не можна буде зрушити з місця.

«У своїй промові в Берліні в грудні минулого року Франк-Вальтер Штайнмаєр, відзначаючи початок своєї роботи в якості міністра закордонних справ, сказав: «Ми повинні запитати себе... чи не випустили ми з уваги той факт, що для цієї країни дуже важке завдання - вибирати між Європою і Росією». Фюле також переконаний у тому, що Євросоюз поставив Україну перед неможливим вибором. «Ми, по суті, говорили: “Ви знаєте, хлопці, шкода, що у вас таке географічне положення, але ви не можете піти на схід і ви не можете піти на захід», - зазначає Der Spiegel.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

79