Українцям не потрібно чекати стрибка цін на продукти харчування до «Новорічного» столу. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm`у, сьогодні заявили на спеціальній прес-конференції фахівці з галузі аграрної торгівлі.

Зокрема, на думку керівника аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марії Колесник, у сьогоднішні ціни на ходові продукти харчування вже закладені ризики виробників та постачальників, які були викликані недавніми різкими коливаннями курсу долара щодо національної валюти.

«Будь-які зміни на валютному ринку позначаються на собівартості виробництва товару, зокрема продуктів харчування. Зростання цін на газ та пально-мастильні матеріали вже позначилися на вартості продуктів, і підвищувати ціни далі просто безглуздо, тому що покупець просто проходитиме повз прилавки, навіть незважаючи на святкові дні», - вважає експерт.

За словами Колесник, на українському ринку найменше зросли ціни на молочну продукцію, що пов'язано з припиненням постачань у Російську Федерацію. Через гарний урожай буряків, на межі затоварення цукрова промисловість. Середнє зростання цін на інші продукти становить: яловичина - 20%, свинина - 25%, кури - 35%, яйця - 45%, до того ж на вартості останніх позначилося закриття низки птахофабрик у східних областях України.

За словами експерта аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігоря Остапчука, після певних коливань з курсом гривні, більш-менш «заспокоїлися» ціни на фрукти та овочі. Причому, наприклад, на такий швидкопсувний продукт, як банани, продавці спочатку підняли ціни, а потім вартість плавно знизилася до рівня, прийнятного для покупців.

Щоб залишити новорічний стіл традиційно-різноманітним, експерти радять, насамперед, частіше заглядати в супермаркети, де відкриваються традиційні святкові знижки і можна брати товару рівно стільки, скільки потрібно покупцеві, аж до однієї одиниці. По-друге, за словами Колесник, потрібно використовувати «інтелектуальну складову», тобто поритися в куховарських книгах та в кулінарних розділах Інтернету, де є маса рецептів, як приготувати оригінальні страви з традиційного набору продуктів. Врешті-решт, частину продуктів до свят (ікру, м'ясо, спиртне) краще придбати заздалегідь, оскільки ближче до Нового року вони все-таки зростуть у ціні.

«Впевнена, що новорічний стіл українців не буде бідним», - вважає експерт Колесник.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом