Незважаючи на те, що нинішня влада з кінця лютого перестала витрачати золотовалютні резерви для підтримки гривні, вони витрачаються ще швидше, ніж в останні роки, пише економічний експерт Олександр Охріменко у своєму блозі на «Gazeta.ua».

Зараз у резервах є майже вдвічі менше валюти і золота, ніж усього лише рік тому.

Згідно зі звітом НБУ, тільки в листопаді золотовалютні резерви України скоротилися на 21% до $9,97 млрд. Це найнижчий рівень за останні десять років - востаннє такого рівня вони сягали ще за Кучми, якраз напередодні президентських виборів 2004 року, коли українці за звичкою скуповували валюту, Нацбанк змушений був продавати долари, щоб утримати курс. Але і за Кучми резерви досягали $12,2 млрд. А всього рік тому, на початку грудня 2013 року, золотовалютні резерви становили $18,8 млрд, зазначає експерт.

І нинішній рівень - це не межа. Вже до кінця року резерви скоротяться до $8 млрд, прогнозують аналітики «Альфа-банку». Адже Україна щойно внесла передоплату за 1 млрд кубометрів газу, гроші потрібні і на оплату іншого необхідного імпорту, насамперед вугілля та електрики. А на такому рівні резерви востаннє були в квітні 2004 року.

«Екс-главу Нацбанку Сергія Арбузова критикували за те, що він використовував резерви для підтримки курсу національної валюти - тобто саме для того, навіщо резерви взагалі існують (не кажучи вже про те, що підтримка стабільності валюти - це конституційний обов'язок Нацбанку), - пише Охріменко. - Однак той же Нацбанк за нового керівництва витрачає резерви з куди більшою швидкістю, але гривня все дешевшає і дешевшає, - зазначає експерт. - Навіть за офіційним курсом за останні два місяці долар подорожчав на 2,5 гривні, зростання реального курсу, яким у нас в останні місяці є чорний ринок, ще вище».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом