Представник держдепартаменту США Марі Харф заявила, що не згодна з заявою президента РФ Володимира Путіна про те, що Захід проводить політику стримування стосовно Росії.

"Я, природно, не погоджуся з цією заявою. Це не Захід. Це справа народу України, включаючи Крим, обрати того, хто буде його представляти, визначати майбутнє, а не справа Росії, визначати це за нього", - сказала дипломат на брифінгу.

У четвер В. Путін у зверненні до Федеральних зборів заявив: "Політика стримування придумана не вчора... . Словом, всякий раз, коли хтось вважає, що Росія стала занадто сильною, самостійною, ці інструменти включаються негайно".

За словами М. Харф, держсекретар США Джон Керрі напередодні сказав, що у Росії є можливість в українському питанні "з'їхати на узбіччя дипломатичним шляхом".

"Якщо Росія зробить кроки з виконання своїх зобов'язань, прибере своїх людей зі Східної України, у повній мірі реалізує мінські домовленості, то з'явиться і шлях вперед", - зазначила представник держдепу.

Вона сказала, що "президент (США - ІФ) і держсекретар заявляли з цього питання, що ми не хотіли б, щоб наші відносини з Росією були такими, як зараз, проте, нинішні відносини - результат дій Росії" в Україні, "це шлях, який вибрала сама Росія".

Водночас М. Харф заявила, що США готові продовжувати співпрацю з Росією з низки проблем.

"Думаю, є фундаментальні принципи, яким ми повинні слідувати (у відносинах з Росією - ІФ), є газулі, в яких ми можемо працювати разом. Я не має наміру вдаватися в деталі послання президента Путіна, ми фокусуємося на тому, щоб працювати там, де це можливо, і чітко заявляємо про те, що нам не подобається", - підкреслила вона.

В аналогічному ключі висловився і представник Білого дому Джош Ернест. Він заявив журналістам, що "є деякі аспекти, що стосуються загальних пріоритетів у галузі національної безпеки, в яких уряди США і Росії можуть успішно співпрацювати". До них він відніс переговори щодо іранської ядерної програми, знищення сирійської хімічної зброї, співпрацю в космічній сфері.

Водночас Дж. Ернест повторив, що США готові до нових санкцій щодо Росії, якщо вона не змінить свій підхід до української проблеми. "У відповідь на дестабілізуючі дії (Росії - ІФ) ми передбачаємо свої дії, які обійдуться Росії дорожче", - зазначив він.

Нагадаємо, Президент Російської Федерації Володимир Путін вважає, що США запровадили б санкції проти РФ і без анексії Криму, щоб «стримати зростаючі можливості Росії». Також він заявив, що Москва не збирається бездумно підкорятися тиску Заходу ситуації в Україні. Він висловив також думку, що вважає, що Росію «послали подалі» у питанні Асоціації України і ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

120