Як написав у вівторок у себе на сторінці у Фейсбук новопризначений заступник голови НБУ Владислав Рашкован, «сьогодні багато новин...» і дав посилання на повідомлення про відхід з регулятора Олени Щербакової. Ринок готівкової валюти проводив валютника з 20-річним стажем яскраво - по оголошеннях на сайтах нелегальної валютної торгівлі у середу курс продажу долара США стартував з 16,5 і до кінця робочого дня впевнено наближався до 17 грн/$. Пошук нової, невідомої досі, точки рівноваги буде традиційно супроводжуватися панікою співгромадян і запевненнями у стабільності з боку влади.

Власне, курсова невпевненість почалася ще з п'ятниці, коли, здавалося, нічого не передвіщало паніки. Курс методично знижувався, а банки випромінювали оптимізм. Проте в регуляторі «поскупилися» і вирішили нагадати ринку, що грошей в резервах на всіх не вистачить і зменшили щоденний обсяг продажу ринку з 5 до 3 млн доларів США. В той же день курс Національного банку зломив свій спадний тренд, підскочив на 3 копійки і продовжив своє повільне зростання на цьому тижні. У середу курс «зеленого» доповз до 15,18 грн/$, тобто з локального мінімуму в минулий четвер зріс на 24 коп/$.

Чинники зростання традиційні, вірніше сказати, немає причин для його стабілізації. Бойові дії тривають, платіжний баланс завдяки невідворотній купівлі газу різко погіршився, а боргові проблеми, як і раніше, продовжують нависати. Але це системні проблеми. А в короткостроковій перспективі явно не вистачає підтримки світового співтовариства, на якій фінанси країни зараз фактично і тримаються.

По-перше, транш МВФ загубився. Листопадова місія поїхала, по суті, без рішення. Тепер новий, хоча такий, що з вигляду нічим не відрізняється від старого, прем'єр-міністр кличе її назад. Мовляв, Кабінет Міністрів вже є, коаліція працює, ось навіть іноземців найняли - все як годиться. Давайте, мовляв, гроші. Проте рада директорів МВФ навряд чи встигне ухвалити рішення. Навіть якщо встигне, формальні процедури ніхто не скасовував і фізичне надходження грошей до кінця року малоймовірне. Так що, на жаль, на цьому фронті без змін.

По-друге, постійно підживлювана дюжиною аналітиків переддефолтна істерія все не дає спокою і лякає потенційних інвесторів. Їх навіть не зупиняє той факт, що за мірками європейських країн наш зовнішній державний борг досить невеликий.

По-третє, і це, мабуть, головний фактор, зростання курсу підтримує паніку депозитних вкладників і запускає саморозвивальний процес «зняти гривню з рахунку» - «купити долари» - «налякати співгромадян курсом і змусити їх теж бігти в банк». Тобто українці самі розгойдують ринок і самі ж від цього страждають. Рішучі дії по виведенню з ринку банкірів, що  «зарвалися», тільки підливають олії у вогонь недовіри вкладників до банківської системи.

І нарешті, відкладений попит, який зменшився внаслідок проведення істотних інтервенцій у жовтні, за бідний на вливання резервів на ринок листопад знову зріс, що підтверджує зростання курсу на міжбанку і абсолютно обґрунтоване продовження валютних обмежень з боку регулятора.

Також можна очікувати, що експортери, котрі вельми набили руку в приховуванні валютної виручки під час проведення Нацбанком дослідів на валютному ринку, постараються почекати і валюту на ринок не випускати.

В цей смутний час відхід головного монетарника, звичайно, посилив і без того істотні проблеми регулятора. Однак керівництво Національного банку випромінює оптимізм і у відставку не збирається. Що загалом логічно, оскільки саме зараз ринок цю відставку може і не пережити.

Андрій Іваненко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187