Постійний представник США в НАТО Дуглас Лют підкреслює, що першим кроком до членства в Альянсі є відповідне суверенне рішення країни. Про це він сказав на прес-конференції в Брюсселі, говорячи про ситуацію з Україною.

«НАТО не запрошує членів, НАТО отримує запит від націй, які хочуть приєднатися, і оцінює цей національний запит, ґрунтуючись на прогресі всередині країни - чи відповідає вона стандартам приєднання. Перший крок для будь-якого члена був і для будь-якого кандидата в майбутньому буде - суверенне рішення», - сказав Лют.

За його словами, якщо Україна прийме рішення просити членства, це буде українське рішення, і коли НАТО буде повідомлено про це рішення, НАТО готове розглянути», повідомляє УНІАН.

«Але перший крок - національне суверенне рішення приєднатися. Після цього НАТО встановить програму, яка може привести, якщо критерії будуть виконані, до членства», - зазначив американський дипломат.

При цьому він вказав на те, що зараз в такому процесі НАТО перебуває з чотирма країнами. «У НАТО є історія розширення, але будь-яке розширення починалося з рішення суверенної країни», - зазначив Лют.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що рішення про можливий вступ країни в НАТО буде прийматися на всеукраїнському референдумі. За його словами, питання вступу України в Альянс стане актуальним після проведення в країні необхідних реформ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26