Керівництво Державної фіскальної служби вкотре знайшло винних у тому, що бюджет України тріщить по швах. Виявляється, це все попередники - тільки минулого року і лише на махінаціях з ПДВ було вкрадено 70 млрд грн, заявив голова Держфіску Ігор Білоус.

Однак це не дає відповідь на запитання, чому, позбувшись «злодійського режиму», доходи бюджету все нижчі і нижчі, пише економічний експерт Олександр Охріменко у своєму блозі на «Обозревателе».

Він підкреслив, що якраз торік фінансово-економічний блок Кабміну справлявся з виконанням закладених у бюджет показників. За Сергія Арбузова скорочувалася і заборгованість бюджету з ПДВ, і обсяги збору цього податку за рахунок більшої автоматизації його відшкодування.

«А ось зараз бюджет хронічно недовиконується. І чим далі, тим бюджетна дірка більша. Навіть з урахуванням березневого секвестру доходи загального фонду бюджету в січні-вересні виявилися на 5% меншими від запланованих. Падають збори та податків і митних платежів. І, що найцікавіше, саме недобір з ПДВ украй високий: Державній фіскальній службі вдалося зібрати лише 86% від запланованого», - вважає Охріменко.

«Цього року щомісяця збирається лише 6,7 млрд грн ПДВ, тоді як минулого було 7,1 млрд на місяць. Але якщо торік зібрали понад 85 млрд грн ПДВ і ще 70 млрд грн, як запевняє Білоус, вкрали, то що ж відбувається зараз? Або Білоус з колегами крадуть ще більше грошей (тоді чому вони сором’язливо замовчують про це?), чи всі звинувачення головного фіскала України - не більше ніж страшилка для обивателів. З тим же успіхом він міг би розповісти про вкрадені 700 млрд грн, і це звучало б настільки ж правдоподібно», - зазначив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом