Амбітний урядовий проект щодо облаштування та зміцнення державного кордону «Стіна» отримав нову назву і вдруге змінив виконавця. Однак ситуація з його реалізацією не змінилася - Державна прикордонна служба (ДПС) продовжує своїми силами зміцнювати кордон з Російською Федерацією, повідомляє «Капітал».

Начальник сектору з питань взаємодії зі ЗМІ Східного управління ДПС Мирон Сидор розповів, що відомство сьогодні проводить роботи зі зведення ровів, контрольно-послідовних смуг, встановлює інформаційні знаки. З урахуванням підконтрольної Україні території - зі Станиці Луганської і далі в північному напрямку - проведені роботи на 60% кордону з Росією.

«Нам допомогли волонтери, надавши два трактори, все робимо своїми силами. На паркани, датчики руху і інші електронні інженерні засоби контролю у нас грошей немає», - повідомив Сидір, уточнивши, що річки і болота не дозволяють оперативно завершити роботи з облаштування кордону.

Проект укріплення державного кордону з РФ під назвою «Стіна» був затверджений на засіданні Кабінету Міністрів на початку вересня 2014 р. Очікувалося, що перший етап проекту буде завершено через місяць, але в останній момент уряд вирішив змінити виконавця та розпорядника бюджетних коштів. Тоді реалізація проекту була передана від Міністерства інфраструктури до ДПС. У середині жовтня під час презентації проекту на прикордонному контрольно-пропускному пункті «Гоптівка» Харківської області прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що проект «Стіна» отримав ще одну назву - «Європейський вал». Глава уряду тоді сказав, що реалізація проекту фінансується за 15 міжнародними програмами на суму 500 млн грн, з них 235 млн грн вже надійшло в Україну. Далі на ці кошти буде проведено тендер на поставку обладнання і роботи з облаштування кордону.

Як каже Сидор, зміна виконавця проекту облаштування кордону так і залишилася заявою - ДПС залишається замовником проекту, а Мінінфраструктури є його виконавцем і займається питаннями закупівлі обладнання. Очікується, що до кінця року будуть визначені всі виконавці, щоб тільки на початку 2015 року розпочати будівництво. «Під час візиту Яценюк заявив, що проводити тендери і визначати підрядників будуть в Мінінфраструктури. Після цього я іншої інформації не чув», - зазначив співрозмовник видання.

Міністр інфраструктури Максим Бурбак пояснив, що в ДПС уряду поскаржилися, «що їм нічим і нікому робити проект», після цього Кабмін вирішив повторно змінити виконавця. За словами Бурбака, зараз міністерство вибирає проектні інститути, яким передасть технічне завдання від прикордонників.

«Потрібно розібратися, як це буде виглядати. Те, що показували, не можна поставити по всьому кордону через географічні особливості, тому потрібно розуміти, під що виділяти гроші», - підкреслив він. Бурбак зазначає, що зараз Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розділило східний кордон на сектори і закріпило за відомствами. «Наші сектори в Дебальцевому та Маріуполі, роботи проводяться силами Державної спецслужби транспорту та Укравтодору. До цього проекту підключений і штаб АТО, думаю, краще запитати у них», - додав він.

Прес-офіцер штабу АТО Олексій Дмитрашковский заявив, що ще до початку проекту Кабміну силами інженерних і механізованих підрозділів проводилися фортифікаційні роботи і установка протитанкових загороджень. За його словами, після перекриття кордону сили АТО не фіксують випадків міграції, контрабанди, переміщення військової техніки і груп диверсантів.

«Виняток становить територія, підконтрольна бойовикам, - там діють коридори», - сказав він.

Відзначимо, що з жовтня ДПС почала налагоджувати прикордонний контроль у буферній зоні безпеки в Донецькій і Луганській областях.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом