Фінансові експерти ще перетравлюють і аналізують інформацію про різке скорочення з початку 2014 року золотовалютних резервів НБУ (ЗВР скоротилися на 38,3% і впали до багаторічного мінімуму - 12,6 млрд доларів), як регулятор видав на-гора чергову порцію шокуючих новин: золотий запас країни досяг нової найнижчої точки - майже нуля - і зменшився з початку року майже в 16 разів.

«Офіційна статистика Національного банку показує, що кількість золота в сховищах різко впала, і незрозуміло, куди воно поділося. На початку цього місяця обсяг золота становив близько $1 млрд, або 8% від загальних золотовалютних запасів», - заявила глава НБУ Валерія Гонтарева.

Дивує насамперед те, що голова НБУ не знає, куди зникли стратегічні запаси ЗВР, що вкотре підтверджує повний непрофесіоналізм і некомпетентність Гонтаревої. Однак, поки Валерія Гонтарева ламає голову над тим, куди поділося золото, провідні світові агентства RT і Bloomberg проаналізували ситуацію, що склалася.

Як пише RT, згідно з останніми даними, станом на 1 листопада валютні резерви склали $12,6 млрд - відповідно, національний золотий запас України становить 123,6 млн доларів. Але ця цифра суперечить $988,7 мільйона, які повинні були б залишитися, якщо співвідношення золота до загального резерву становить 8%, як стверджує Гонтарева. Тобто глава Центробанку або щось недоговорює, або просто не володіє ситуацією.

Видання в якості однієї з версій «куди пропало золото» висуває припущення, що після перевороту і зустрічі прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з президентом Бараком Обамою Україна вирішила перемістити свої золоті запаси в США.

При цьому, за даними Міжнародного валютного фонду, у жовтні Нацбанк був змушений продати золота на суму $874 млн, щоб обслуговувати вітчизняні і закордонні державні борги.

Видання підкреслює, що одна з основних функцій Національного банку - накопичувати і зберігати валютні резерви, дорогоцінні метали. Попередній глава регулятора Степан Кубів повідомив, що Україна планує використати частину першого траншу кредиту МВФ на збільшення золотих і валютних резервів, щоб стабілізувати слабку гривню. Але, як можна побачити, цього не сталося. ЗВР скоротилися до багаторічного мінімуму, а на що були витрачені кредити МВФ, невідомо.

«Банк припинив підтримку валюти в середині листопада, коли вона потрапила в зону вільного падіння, - зазначає видання. - Новий уряд зіштовхнувся з рекордно низькими запасами, захмарною інфляцією, скороченням зростання, нестачею природного газу і дефолтом за боргами, що насувається».

В той же час з кінця 2010 року по початок 2013 року, коли головою Нацбанку був Сергій Арбузов, запаси золота в резервах НБУ збільшилися з 27,5 тонни до 35,5 тонни. Вартість всього металу за цей же час зросла з $1,2 млрд до $1,9 млрд. Максимум був досягнутий на початку цього року, коли Нацбанк України володів 42,6 тонни золота.

Іншими словами, нинішній уряд і НБУ в лічені місяці розбазарив найбільші за весь період незалежності України запаси золотовалютних резервів. І це при тому, що всі країни зараз прагнуть максимально поповнити свої ЗВР. Зокрема, Російська Федерація.

Автори статті у виданні Bloomberg відзначають: у той час як Росія скуповує золото, поповнивши свої запаси до максимального за останні 20 років рівня, золотовалютні резерви України скоротилися до шестирічного мінімуму.

«Україна в минулому місяці скоротила запаси злитків приблизно на 35% - до 26,1 метричної тонни. Росія до кінця жовтня збільшила запаси на 1,6% - до 1,168,7 тонни», - зазначає видання.

На думку авторів статті, золотовалютні запаси України тануть, оскільки бої в Донецькій і Луганській областях уповільнюють економіку і послаблюють гривню.

«Країна, яка за останні два роки по квітень включно додала до фонду близько 14,9 тонни золота, в минулому місяці, коли ціни підійшли до чотирирічного мінімуму, продавала метал», - зазначає видання.

Продаж 14,3 тонни минулого місяця, який оцінюється приблизно в $562 600 000, виходячи із середньої ціни у жовтні, призвів до найнижчого показника запасів з лютого 2008 року, вважає Bloomberg.

Bloomberg підкреслює: центральні банки по всьому світу додають золото в резерви після зниження запасів протягом приблизно двох десятиліть з кінця 1980-х років. Міжнародні закупівлі в цьому році складають від 400 до 500 тонн, цитує видання заяву Всесвітньої ради по золоту, яка базується в Лондоні.

За даними МВФ, у жовтні Казахстан, Азербайджан, Білорусь і Маврикій поповнили свої запаси золота. Скоротила їх лише Мексика і, як з'ясувалося, Україна.

Автори статті також підкреслюють: сумарні запаси іноземної валюти України впали в жовтні до $2,6 млрд - це найнижчий рівень з березня 2005 року. Одна з причин: влада допомагала державній компанії НАК «Нафтогаз України» повернути єврооблігації, а також фінансувати імпорт природного газу з ЄС.

Між тим Reuters зазначає: Україна стоїть на межі банкрутства через залежність від міжнародних кредитів і серйозних боргів за природний газ перед Росією.

«Гривня втратила в цьому році 83% своєї вартості щодо долара, а валютні резерви минулого місяця впали до дев'ятирічного мінімуму», - пише видання, підкреслюючи, що невідомо, чи продовжить Україна продавати золотовалютні резерви і в листопаді. Але, як вважає Reuters, подальший продаж Україною золота може негативно вплинути на його ціни, які раніше в цьому місяці опустилися до мінімуму за останні 4,5 року.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, аналізуючи причини такого різкого скорочення ЗВР, у свою чергу зазначає: «Якщо воно (золото. - Ред.) зменшилася, то це можна пояснити або продажем золота іншим особам, швидше за все - «дружнім» банкам або фінансовим компаніям. Або використанням золота для розрахунків по боргах уряду Арсенія Яценюка перед закордонними кредиторами».

Він нагадує - після Жовтневої революції більшовики теж золотом зі сховищ царської Росії розраховувалися з кайзерівською Німеччиною за підтримку та допомогу під час державного перевороту в 1917 році. Охріменко також підкреслює той факт, що все золото, накопичене НБУ в часи Арбузова-Соркіна, було витрачено Валерією Гонтаревою в найкоротші терміни. Причому золотовалютні запаси, які попередній уряд накопичував роками, нинішня влада витратила в найкоротші терміни невідомо куди і на що.

«Виникає питання: хто це дозволив? І чому ніхто не може пояснити українцям, куди зникло золотко? Чи після Майдану вже можна безконтрольно розпоряджатися золотом зі сховищ НБУ? Як мовиться, "революція все спише"?» - робить висновок експерт у своєму блозі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

951