Відсутність зрушень в отриманні Україною безвізового режиму з ЄС – пряма відповідальність чинного уряду України. Таку думку Forum'у висловив політик, народний депутат України кількох скликань Тарас Чорновіл.

«Якщо робити висновки щодо виконання вимог, які йшли від Майдану, то першим ділом це була євроінтеграція. І тут не можна сказати, що все погано – Асоціація підписана, ВРУ та Європарламентом ратифікована. І пішов дуже повільний, але процес ратифікації країнами-членами ЄС», - зазначив він.

За словами Чорновола ратифікація займе певний час. «Найближчий рік, а то і два, про повну дію угоди нам думати ще зарано. І це вже залежить не від нас, а від ЄС», - пояснив він.

Говорячи про безвізовий режим, Чорновіл зазначив, що провал його – це пряма відповідальність прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та уряду. «Були сподівання, що процес серйозно прискориться. Але у нас був доблесний уряд Арсенія Петровича. Він не виконав взагалі нічого із зобов'язань для можливого запровадження безвізового режиму ЄС», - обурився політик.

«Україна навіть не почала виконувати план дій. Одним із його пунктів є вимога, що українська сторона повинна запровадити паспорти з біометричними даними. ЄС не даватиме безвізовий в'їзд особам, у яких немає біопаспортів. І поки у нас не пішов процес їх видачі, розглядати питання про зміну режиму в'їзду Європа не буде», - акцентував він.

Крім того, він зазначив, що не виконано ще багато прямих вимог ЄС. «Від того, що Арсеній Петрович багато кричить, а нічого не робить – безглуздо очікувати від Європейської сторони, яка взагалі ніяких зобов'язань не брала на себе, прискорення процесу. І тому мене дуже дивує, що на останніх виборах різко і раптом за Яценюка проголосувала така кількість виборців. Це інакше, як загальнонаціональним садомазохізмом назвати не можу», - вважає Чорновіл.

«На Майдані були дуже конкретні вимоги: справедливість, чесність, відкритість влади. Також з боку Майдану і наших західних партнерів була дуже чітка вимога: жодних квотних принципів, партійних розсадок у крісла, а тільки технократичний уряд. Замість цього ми отримали уряд коаліційно-квотний, з унікальними шахраями. Вибачте, але за таке усіх з ВР потрібно було гнати. І для кого насамперед потрібна люстрація, це для тих, хто голосував за ті квоти в березні місяці, хто розкрадав країну після Майдану. Такі речі не можна пробачати. І у мене така надія, що через це перетягування канатів цей бездарний уряд буде відправлений у відставку», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом