В кінці року працівники бюджетних установ можуть залишитися без заробітних плат, пише «Капітал».

«Вже сьогодні в місцевих бюджетах немає коштів для оплати праці, комунальних послуг та енергоносіїв установами бюджетної сфери у листопаді-грудні», - йдеться в листі Асоціації міст України (АМУ), адресованому парламенту.

У вівторок асоціація звернулася до Верховної Ради з проханням внести зміни до держбюджету на поточний рік, передбачивши в ньому «додаткові дотації містам в 4 млрд грн».

Грошей на виплату зарплат бюджетникам не вистачає постійно. Кабмін, делегувавши вирішення цього питання владі на місцях, регулярно «забуває» про необхідність виділення відповідних субвенцій з держбюджету. Недофінансування мало місце і в минулому році, і в позаминулому. Тоді, за словами експерта АМУ з питань місцевих бюджетів Олександра Слобожана, уряд виділив на вирішення бюджетно-зарплатних проблем 10 млрд грн додаткових трансфертів.

У процесі підготовки до перегляду бюджету в червні цього року, стверджує співрозмовник видання, асоціація попереджала Міністерство фінансів про те, що грошей на останній квартал не вистачить. Вже у жовтні - за кілька тижнів до виборів - бюджетний комітет парламенту направив звернення до Мінфіну з пропозицією виділити кошти, яких бракує. Тоді чиновники міністерства усно підтвердили готовність додати 3 млрд грн на зарплати, проте після виборів ця обіцянка якось призабулася. У підсумку, за словами Слобожана, на місцях грошей зараз не вистачає в обсязі, що дорівнює приблизно двом місячним фондам оплати праці працівників бюджетної сфери.

Платити зарплати «зі своєї кишені» місцева влада теж не зможе, оскільки дохідна частина місцевих бюджетів наповнюється не набагато краще від загальнодержавної. «Наявні ресурси вкрай обмежені», - говорить Слобожан. До того ж не так давно гроші міст блокувало Держказначейство. У результаті місцеве самоврядування, не маючи доступу до фінансів, накопичувало борги перед підрядниками, не кажучи вже про неможливість виконувати які-небудь місцеві соціально-економічні програми розвитку або інфраструктурні проекти.

У Мінфіні практично погодилися з заявленої асоціацією сумою, уточнивши, що мова йде не про 3 млрд грн на зарплати, а про 2,7 млрд грн. При цьому в міністерстві запевняють, що намірів ігнорувати проблему у них не було. «З метою врегулювання даного питання Мінфіном підготовлено проект розпорядження Кабінету міністрів, яким пропонується збільшити на вказану суму обсяг додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів», - повідомили вчора «Капіталу» в прес-службі міністерства.

В АМУ кажуть, що обсяги браку коштів на зарплати в різних регіонах відрізняються в залежності від кількості працівників бюджетної сфери в тій чи тій області. Великі борги перед бюджетниками зі зрозумілих причин накопичилися в Донецьку. Причому, за словами мера міста Олександра Лук'янченка, борг по зарплаті перед бюджетниками досяг 120 млн грн. Як повідомив директор департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської ОДА Віктор Коваленко, для виплати заробітної плати та розрахунків за енергоносії місцевим бюджетам до кінця року необхідно 198,4 млн грн, з них 134 млн грн - на зарплатні потреби.

Вчора питання низького фінансування бюджетної сфери обговорював Кабмін. Мер Києва Віталій Кличко, запрошений на засідання уряду, заявив, що місту до кінця року на виплату зарплат бюджетникам не вистачає 700 млн грн. Найбільше заборгували працівникам комунального «Київпастрансу». До кінця року, звернув увагу Кличко, борги по зарплаті тільки перед цим підприємством можуть скласти 100 млн грн. При цьому Київ вже отримував від уряду субвенцію в 1,7 млрд грн, у тому числі на виплату зарплат бюджетникам. Верховна Рада дозволила Мінфіну перерахувати Києву цю суму в кінці липня, коли вносила корективи в бюджет.

Часу, щоб внести зміни до бюджету та не допустити соціальної напруги, залишилося не так вже й багато - до середини грудня, вказують в АМУ. Однак, вважає Слобожан, такої ситуації можна було уникнути. Ще до виборів Кабмін міг своїм розпорядженням перерозподілити видатки, направивши фінансовий ресурс містам. При цьому достатньо було узгодити відповідне рішення з бюджетним комітетом парламенту, не доводячи до голосування в залі, як у випадку з внесенням змін до держбюджету.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

91