Росія може найближчим часом зажадати від України повернути 3 млрд дол. Про це на прес-конференції на тему «Обвал економіки Росії: вплив на Україну» сказав виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

«Зараз у Росії є проблеми (в економіці - Ред.). Вони можуть пред'явити вимогу про оплату 3 млрд доларів, які ми їм винні за єврооблігаціями. Ризик реальний і серйозний», - сказав Устенко.

На його думку, ця вимога буде болючою для України через спад вітчизняної економіки.

«Наша економіка впала. В абсолютному вираженні ми покажемо в цьому році близько 125 млрд дол. ВВП. Для порівняння: в минулому році було 175 млрд дол. Помінявся чисельник у співвідношенні обсяг долара до ВВП. Чисельник зменшується, знаменник вже зменшився. Ми можемо перетнути позначку, коли обсяг державного боргу буде перевищувати 60% ВВП. Цей параметр, за яким росіяни можуть вимагати повернення цих 3 млрд дол. Це треба мати на увазі і відкинути будь-який популізм. Це буде тест для нової Ради - прийняти мінімально популістський бюджет, щоб спробувати закласти основи виходу країни з кризи», - вважає він.

Крім того, Устенко зазначив, що РФ може зажадати повернути борг в кінці цього - початку наступного року.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

16