Вирішення питання дефіциту бюджету покаже, наскільки популістським буде новий закон про бюджет. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, висловив у ході круглого столу «Життя українців до і після Майдану: що змінилося в кишенях громадян?» виконавчий Директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«В України є свої завдання, які вона сама має вирішувати. Наприклад, дефіцит державного бюджету, який перевищує позначку 10% ВВП цього року. Як буде розвиватися ситуація на наступний рік - це колосальний тест, який має пройти нова Верховна Рада, з приводу того - наскільки популістським буде бюджет. Чи зуміємо ми утримати цей параметр (дефіциту бюджету - Ред.) на позначці 10%, повинні будемо вийти з цього параметра у бік підвищення чи зможемо знизити його - виникає цілий ряд факторів ризику», - зазначив експерт.

Устенко уточнив, що необхідність рекапіталізації банків ще більше збільшує дефіцит бюджету.

«До параметру дефіциту ще нашарується необхідність рекапіталізації банків, обсяги якої, як мінімум, складуть близько п'яти мільярдів доларів, додадуть ще близько трьох відсотків до цього дефіциту», - сказав він.

Також Устенко зазначив, що з такою невирішеною проблемою неможливо сподіватися на підтримку Міжнародного валютного фонду. «МВФ не підпишеться на подібного роду програму», - упевнений експерт.

При цьому економіст висловив думку, що потенціал в України є, проте є «дірки».

«Понад 50% нашого ВВП розподіляється через бюджет. У бюджеті є колосальні великі «дірки». Перша - НАК «Нафтогаз». Якщо він сам собою дає дефіцит близько 7% ВВП за результатами цього року - з цим треба щось робити», - зазначив він.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31