Президент України Петро Порошенко заявив, що призначив главою Державної прикордонної служби генерал-лейтенанта Віктора Назаренка, який до цього обіймав посаду першого заступника глави служби.

Як повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави, про це Президент повідомив в Одесі після наради з питань боротьби з корупцією на митниці та контрабандою.

Під час наради Порошенко висловив сподівання, що Назаренко на посаді глави поліпшить роботу Державної прикордонної служби з виконання надважливих завдань, насамперед - забезпечить реалізацію заходів щодо посилення безпеки українських кордонів.

Президент наголосив, що новий глава Держприкордонслужби є професіоналом.

«Сподіваюся, що Ваші нагороди, Ваше афганське минуле і Ваша діяльність у зоні АТО дадуть Вам достатньо моральних підстав для того, щоб ми припинили участь прикордонників у корупційних схемах», - зазначив Порошенко.

Віктор Олександрович Назаренко народився 5 березня 1956 року в місті Мінську.

У 1977 році закінчив Львівське вище військово-політичне училище, в 1986 році - Військову академію імені Фрунзе.

У 1977-1983 роках проходив службу у Львівському прикордонному загоні Західного прикордонного округу, обіймав посади заступника начальника і начальника прикордонних застав.

У 1986-1992 роках проходив службу в Середньоазіатському прикордонному окрузі, був начальником мотоманевреної групи (Афганістан), заступником начальника штабу - начальником відділення штабу, начальником штабу - заступником начальника прикордонного загону.

У 1992-1994 роках обіймав посаду начальника штабу - заступника начальника Львівського прикордонного загону Прикордонних військ України.

З 1994 по 1995 рік - начальник Окремого контрольно-пропускного пункту «Прикарпаття».

У 1995-1998 роках - заступник начальника штабу Північно-Західного управління Прикордонних військ України.

У 1998-2000 роках Назаренко обіймав посаду заступника командувача військ напрямку - начальника оперативно-військового відділу Південного напрямку Прикордонних військ України.

У 2000-2002 роках - командувач військ Кримського напрямку Прикордонних військ України.

З 2002 по 2003 рік - командувач військ Азово-Чорноморського напрямку Прикордонних військ України.

З 2003 по 2004 рік - начальник Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України.

У 2004 - 2014 роках обіймав посаду першого заступника директора Департаменту охорони державного кордону адміністрації Державної прикордонної служби України.

6 жовтня 2014 року був призначений першим заступником глави Державної прикордонної служби України - директором Департаменту охорони державного кордону.

23 жовтня Президент України Петро Порошенко призначив Віктора Назаренка на посаду глави Державної прикордонної служби України.

Віктор Назаренко - доктор військових наук за спеціальністю «Охорона державного кордону», кандидат психологічних наук за спеціальністю «Психологія діяльності в особливих умовах».

Нагороджений українськими орденами Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та II ступеня, орденом Червоної зірки, медаллю «За бойові заслуги» (за службу в Афганістані), державними та відомчими медалями.

Одружений, є син та донька.

Як раніше повідомляв ForUm, 6 жовтня Порошенко також підписав указ про звільнення Миколи Литвина з посади глави Державної прикордонної служби України.

7 жовтня Президент призначив Назаренка першим заступником глави Державної прикордонної служби України - директором Департаменту охорони державного кордону.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом