Україна в результаті скорочення практично на чверть експорту продукції в Росію за сім місяців втратила 2,1 млрд доларів. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Якщо подивитися статистику за сім місяців, стане зрозуміло, що падіння українського експорту на територію РФ, яка традиційно була найбільшим споживачем нашої продукції, відбулося на рівні близько 24%. У грошах це 2,1 млрд доларів. Так, дійсно, ми збільшили експорт на територію ЄС. Але це збільшення навіть у відсотках не відповідає тому удару, якого було завдано з боку РФ», - заявив Устенко.

За його словами, на територію ЄС Україна збільшила обсяг експорту за цей же період трохи більше ніж на 13%.

«А в грошах це 1,3 млрд доларів. От уявіть, там втрата 2,1 млрд, а тут виграш 1,3 млрд. Ми все одно продовжуємо залишатися в абсолютному мінусі», - зазначив експерт.

За його словами, все було б не так погано, якби відбувалася компенсація за рахунок інших регіонів. Однак насправді цього немає. Оскільки тільки на словах легко швидко почати продавати нашу продукцію на територію Азії або Латинської Америки.

«Але на практиці це все не так легко і просто. Можна продавати швидко зерно, але не можна продавати швидко навіть метали. Не кажу вже з приводу машинобудівної продукції. І про те, наскільки ця продукція конкурентоспроможна на інших ринках. Маю на увазі передусім машинобудування», - каже він.

В результаті - маємо значний торговельний дефіцит, зазначає експерт.

«Серйозний дефіцит рахунку поточних операцій. Цей дефіцит є сигналом того, що гривня не знайшла все ще свій рівноважний стан і девальваційний тиск продовжує зберігатися», - резюмував Устенко.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

18