У зв'язку з кризою на Донбасі Україна втрачає щомісяця близько мільярда доларів від зниження експорту.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив у ході прес-конференції економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер «Ліги фінансового розвитку» Андрій Блінов.

«За оцінками нашої «Ліги», і в принципі це підтверджують і в уряді, втрата України в експортному потенціалі, що реалізується від подій на Донбасі, становить до 1 мільярда доларів щомісяця. Відповідно, ми розуміємо, що якщо рахувати, починаючи з липня-серпня і до кінця року, ця сума становить не менше 5 млрд дол. Це ті додаткові втрати України, які є», - заявив він.

Експерт нагадав, що як визнали міністр фінансів Олександр Шлапак і глава НБУ Валерія Гонтарева, вони їздили до Вашингтона для того, щоб збільшити програму МВФ stand-by .

За словами Блінова, Україна мотивує збільшення цієї програми на 4-5 млрд дол. саме обвалом експортного потенціалу через події на сході країни.

4 вересня Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by у розмірі $1,39 мільярда.

29 серпня Рада директорів Фонду ухвалила рішення про виділення другого траншу в обсязі 1,39 млрд доларів.

Крім того, МВФ задовольнив прохання Києва й об'єднав третій і четвертий транші з метою отримання їх Україною цього року.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що Україні для підтримки її економіки потрібні додаткові зовнішні кредити, які мають надійти з різних джерел, а не тільки від Міжнародного валютного фонду.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20