Традиційно в Україні під час виборчої кампанії соціологія стає жертвою політтехнологій. Так, ряд експертів з упевненістю істини в останній інстанції заявляють про те, що КПУ в Раду не пройде.

Подібні псевдоекспертні оцінки намагаються програмувати громадську думку Вони базуються на особливості електоральної поведінки українського виборця, який часто голосує не за тих, хто йому близький і симпатичний, а за тих, хто прохідний або переможе, щоб не віддати голос даремно.

Про те, що ці заяви, м'яко кажучи, не відповідають реаліям, і показує проведене в першій половині вересня дослідження КМІСу, згідно з яким Компартія перебуває на межі подолання 5%.

І це за відсутності рекламної та медіакампанії, наявності очікувань заборони КПУ в електорату партії. Коли ж затія з забороною, по суті, провалилася, а партія була зареєстрована на виборах, стало відзначатися зростання підтримки КПУ.

У цьому плані показовими є дані соціологічних досліджень, які проводяться в регіонах країни. Ось дані з Полтавської області, яку за всього бажання не можна віднести до «червоного поясу». 27 вересня 2014 року «Незалежний центр стратегічних досліджень», провів соціологічне дослідження «Громадська думка виборців Кременчука». Тут комуністи з 6,7% на четвертому місці.

Соціологічний центр «Соціо» в кінці вересня провів дослідження громадської думки в південних районах Запорізької області, рейтинг КПУ на рівні 8,2 %, а за активного електорату, який прийде, результат піднімається на рівень понад 10%, відзначається також тенденція до подальшого зростання. У Харківській області комуністи займають третю позицію, пропускаючи вперед тільки Опозиційний блок і Блок Петра Порошенка. Досить серйозні позиції залишаються у комуністів у Дніпропетровській і Миколаївській областях, Одеська область також здатна піднести сюрпризи.

Тому у комуністів є більш ніж реальні шанси потрапити у Верховну Раду, на користь партії в останні три тижні кампанії буде працювати ряд факторів.



По-перше, КПУ включилася в агітаційну кампанію, хоча досі активної роботи не вела.

По-друге, відмова Партії регіонів від участі у виборах додасть електоральної підтримки КПУ, принаймні частина тих, хто голосував за регіоналів, прогнозовано підтримає комуністів. Правда, варто відзначити, що тут у КПУ є серйозний конкурент в особі «Сильної України». Політична сила Тігіпка також претендує на електоральну спадщина регіоналів, демонструючи зростання підтримки в південних регіонах.

По-третє, понад третина виборців ще не визначилися у виборі, високий відсоток "відмовників". А це виборець «з дулею в кишені», як правило, опозиційний до влади. Звідси традиційні помилки соціологів на фініші кампанії, коли прогнози традиційно занижували результат КПУ.

У 2012 році тоді теж за місяць до виборів ніхто не прогнозував результат, більш того були і заяви про те, що КПУ не потрапить в Раду, а в результаті Компартія отримала майже 13%.

Відповідно і цього разу результат КПУ може помітно відрізнятися від поспішних прогнозів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48