В супутнику Києва, місті Буча, на сьогодні не залишилося жодної вулиці, провулка, меморіальної дошки, меморіалу та інших пам'ятників Леніну, Дзержинському, Марксу або іншим одіозним фігурам тоталітарного минулого. Про це заявив міський голова Бучі Анатолій Федорук у ході відкриття нової міської площі імені Героїв Майдану.

«Президент Петро Порошенко нещодавно доручив урядові розробити план, як забрати з України пам'ятники тоталітаризму. Бучанці не ставили це самоціллю, але люди у нас настільки патріотично налаштовані, що до сьогоднішнього дня в місті не залишилося жодного пам'ятника з минулого, про яке тут намагаються не згадувати. Натомість жителі міста активно будують нову історію України - роблять все, щоб ніколи і ніхто не забував тих, хто поклав на цей вівтар своє життя. Ми відмовилися від традиційних пам'ятників, хрестів, меморіалів і прийшли до висновку, що набагато краще відкрити інфраструктурний об'єкт, назвавши його на честь Героїв Майдану. Ми відкрили не просто площу. Тут 2,5 га облагородженої території, якісно озелененої, з парковим освітленням, лавочками... Тут пролягає маршрут між двома великими мікрорайонами. Тисячі і тисячі людей щодня будуть ходити цією дорогою, згадуючи назву площі і зимові події, що змінили всю нашу країну», - підкреслив Федорук.



Він також зазначив, що на будівництво площі та пам'ятного знаку не було витрачено жодної бюджетної гривні. Всі кошти зібрані волонтерами, місцевими бізнесменами. Проект був реалізований спільними зусиллями при організаційній підтримці міської влади.

«Ідея пам'ятного знаку на честь Героїв Майдану виникла ще взимку, коли Майдан був у розпалі. Сесія міськради вирішила, що перша нова площа, яка з'явиться в місті, буде названа на честь Героїв Майдану. Дизайн пам'ятного знака максимально простий, оскільки ідея не в помпезних формах, а в самій суті, закладеній в назві», - пояснив Федорук.

Міський голова Бучі висловив упевненість в тому, що подібні пам'ятні знаки незабаром з'являться в усіх містах України і будуть нагадувати не тільки про героїчний Майдан, але і про те, як необхідно вибудовувати життя в країні, щоб люди жили і раділи, а не йшли на майдани і гинули.

«Я вважаю, що міська влада та активісти в інших містах нашої країни можуть самостійно взяти на себе відповідальність щодо реалізації таких проектів, не розраховуючи на фінансування з міського бюджету. При бажанні знаходяться меценати, волонтери, готові витратити особистий час і сили. Бюджети українських міст мізерні - це всього 9% всіх зібраних на місці податків, решта йде в центр. І на ці кошти місту доводиться утримувати своє господарство. Якщо в рамках децентралізації, як обіцяють у Києві, на місцях будуть залишати хоча б 25% податків, як, наприклад, у Польщі, впевнений, що тоді до реалізації подібних проектів можна буде залучати і кошти міських бюджетів», - резюмував Федорук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39