Програма заміни газових котлів не повинна керуватися патерналізмом. Таку думку кореспондентові Forum'у висловив екс-губернатор Львівщини, екс-член Ради Національного банку України Василь Горбаль, коментуючи можливість реалізації програми переходу на альтернативні джерела енергії.

«Думаю, щоб ця програма працювала, потрібен чіткий механізм. Нагадаю, свого часу придумано хороший механізм здешевлення відсоткових ставок, який може бути задіяний всюди. Цьому можуть сприяти органи місцевого самоврядування. Зокрема, місцеві ради можуть закладати в бюджетах певні фонди на зменшення відсоткових ставок, відбирати пріоритети і діяти», - пояснив він.

Він нагадав, що «свого часу Мінфін дотримувався хорошої практики, фінансуючи лише ті проекти, де було співфінансування з місцевими органами влади». «Адже якщо на місці людина поворухнулася, хоча б проект підготувала, то це вже гарантія, що вибиватимуть гроші з центрального бюджету. А у нас часто патерналістський, споживацький спосіб життя. Всі вважають, що хтось приїде з Києва, все зробить, вкладе кошти. А так не буває. Потрібна ініціатива знизу», - упевнений екс-губернатор.

Крім того, він пояснив, що якщо проект зможе окупитися за 3-5 років, то банки із задоволенням нададуть під нього кредити, також вкладати кошти зацікавлений бізнес. «Якщо місцеві органи влади захочуть стимулювати першочергові об'єкти, зокрема соціальні, то це можна зробити», - наголосив Горбаль.

Що стосується участі держбанків у цьому цільовому кредитуванні, то Горбаль вважає, що «відповідь полягає у функціонуванні державних банків».

«У нас державні банки є установами, які розгойдують курс. І що стосується досягнення державних цілей, то варто зазначити, що керівники державних банків дуже часто не є державними людьми за своїм менталітетом», - підсумував він.

Нагадаємо, Кабмін заявив, що виділив на кредитування заміни газових котлів із держбюджету 500 млн грн, включаючи 50 млн грн на компенсацію кредитних коштів населенню в разі придбання енергоощадних котлів. За словами прем'єр-міністра Арсеній Яценюка, уряд компенсуватиме до 20% вартості котла, завдяки чому «33 тисячі домогосподарств до кінця поточного року зможуть отримати кредити та урядову компенсацію на заміну котла». На початковому етапі кредитування здійснюватимуть державні банки.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25