Востаннє прожитковий мінімум в Україні піднімався 1 грудня 2013 року, коли він становив 1176 грн/місяць, при цьому середньостатистична сім'я з трьох осіб лише на продукти витрачає близько 750 грн за тиждень або 3,4 тис. грн. за місяць.

Про це «Комсомольской правде в Украине» розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

При цьому прожитковий мінімум розрізняється для різних груп населення. Так, для дітей до 6 років прожитковий мінімум становить 1032 грн, для дітей 6-18 років - 1286 грн, для працездатних осіб - 1218 грн, для непрацездатних - 949 грн.

Настільки мізерні суми зовсім не дивні, якщо згадати, що до 2012-го прожитковий мінімум зростав п'ять разів на рік, минулого року - всього два, а нинішнього і зовсім жодного. А адже інфляція і девальвація національної валюти розкручуються випереджаючими темпами, вважає Охріменко.


За найскромнішими підрахунками, середньостатистична сім'я з трьох осіб лише на продукти витрачає близько 750 грн за тиждень або 3,4 тис. грн за місяць. Тобто одна людина проїдає понад 1,1 тис. грн - увесь встановлений прожитковий мінімум. А є ще комунальні платежі, транспортні витрати, придбання одягу та взуття і необхідність витрачатися на хоч якесь дозвілля.

«Продуктові норми, закладені під час розрахунку прожиткового мінімуму, спочатку були вкрай низькими, - зазначає економіст. - І зараз, враховуючи що девальвація гривні з початку року становила 70%, по-хорошому прожитковий мінімум потрібно було би збільшити щонайменше вдвічі. Таким чином, він якщо і не відповідатиме реальним потребам, то хоча б до них наблизиться».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом