У Центральній виборчій комісії відкидають звинувачення в упередженості під час прийняття рішення про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати на позачергових парламентських виборах, висунутих у мажоритарних округах партією «Воля».

«Рішення про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати від партії «Воля» ґрунтується виключно на нормах закону про вибори народних депутатів. І це рішення Центральною виборчою комісією було прийнято одностайно!», - заявив голова ЦВК Михайло Охендовський в коментарі «Інтерфакс-Україна».

Він наголосив, що «вимоги закону, дотримання яких є умовою реєстрації кандидатів від політичних партій, рівною мірою стосуються всіх партій без винятку, і робити подібні винятки із загальних правил ЦВК не має наміру ні для кого».

Так, зазначив голова ЦВК, серед документів, необхідних для реєстрації кандидатів, будь-яка партія має подати до комісії рішення вищого керівного органу про висунення кандидата в депутати, прийняте згідно з її статутом. Це рішення має бути підписане уповноваженою особою і, звісно, завірене печаткою партії.

За його словами, жодної вимоги закону в цій частині партією «Воля» не було дотримано. У партії «Воля» особою, уповноваженою підписувати партійні документи, є голова національного секретаріату. Представлені ж у ЦВК рішення були підписані іншими особами - головою та секретарем зборів. Печатки партії на рішеннях про висунення кандидатів не було.

«Не потрібно бути юристом, щоб зробити висновок про юридичну силу поданих документів. Давайте уявимо собі будь-який офіційний документ - довідку, свідоцтво, державний акт, підписаний не уповноваженою особою й не скріплений печаткою органу, який його видав. Чи може такий документ підтверджувати якісь факти? Очевидно, що ні», - підкреслив Охендовський.

«Серед учасників виборів для Центральної виборчої комісії немає ні «священних корів», ні «недоторканних». Всі рівні. У всіх однакові права, але й вимоги до всіх однакові», - додав він.

При цьому голова ЦВК нагадав, що у будь-якої особи - партії чи кандидата, незгодного з рішенням комісії - завжди є цивілізований спосіб довести свою правоту, звернувшись до суду.

«А допускаючи інсинуації, безпідставні домисли, тиражуючи в засобах масової інформації та соціальних мережах всяку нісенітницю щодо рішень ЦВК, окремі, на щастя - зовсім нечисленні, суб'єкти дискредитують і ганьблять самі себе. Набагато продуктивніше було би просто хоча б раз прочитати закон про вибори й уважно поставитися до оформлення поданих у комісію документів», - заявив Охендовський.

Як раніше повідомляв ForUm, 28 серпня в Україні стартувала виборча кампанія з виборів до Верховної Ради, запланованих на 26 жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом