Курс гривні продовжує знижуватися з причини дефіциту бюджету та через невпевненість українців у завтрашньому дні. Таку думку висловив Forum'y економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов.

«Курс поступово знижується. Групи причин дві. Перша - макроекономічна. В Україні великий дефіцит бюджету. Уряд повідомляє про все нові й нові ініціативи щодо закупівлі чого-небудь, про будівництво. Це збільшує видатки бюджету, і, відповідно - його дефіцит. Плюс через такий курс дорожчим стає імпорт, зокрема, оплата за енергоносії. Експорт стискається через руйнування Донбасу, зупинку підприємств», - пояснив Блінов.

При цьому експерт зазначив, що на курс впливає також психологічний чинник.

«Тепер є ще один чинник, який починає діяти. Це психологічна невпевненість людей у завтрашньому дні: гривня дестабілізована, всі хочуть купити валюту до найближчої получки. І зараз починають замислюватися про це, навіть якщо у спокійні часи про це зовсім не думали», - сказав Блінов.

Крім того, на думку експерта, Україна продовжує втрачати кошти через Донбас.

«Після Мінських угод за підсумками поразки у війні виникло розуміння, що Донбас не платитиме податки та не здійснюватиме експортну виручку в звичному обсязі через Україну, через українські банки. Не дуже зрозуміло, в якому обсязі сам собою експорт буде йти, чи буде він оформлятися через українську митну територію. Це відкриті питання, відповіді на них немає, але люди і бізнес закладають на них поганий сценарій», - зазначив він.

«Через те, що в нас є дефіцит і за бюджетом, і за платіжним балансом, гривня послаблюється. І будь-які дії, які розбурхують інформаційний простір, у сухому залишку тільки прискорюють це падіння, тому що «всі говорять про Гондурас - значить, там щось не так», - сказав Блінов.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом