Ліквідація Державної служби з протидії ВІЛ/СНІД може зробити нежиттєздатною програму протидії ВІЛ/СНІД на 2014-2018 рік. Таку думку висловив Forum'y директор з політики та партнерства Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Павло Скала.

«Ми одні зі співвиконавців програми з протидії ВІЛ\СНІД, і у нас є занепокоєння, що ліквідація Держслужби може дуже сильно ускладнити питання з програмою», - зазначив Скала.

«На розгляд сесії, яка вже закінчується, винесений законопроект про держпрограму з ВІЛ\СНІД на 2014-2018 роки. Це унікальний випадок, у негативному сенсі, коли рік уже закінчується, а програма, яка повинна була почати діяти в 2014-му, все ще у вигляді юридичного документа не оформлена і не затверджена. А це вже великий негатив і проблема», - сказав він.

«Основним виконавцем, керівником цієї програми, а також її державним замовником є саме Державна служба з питань протидії ВІЛ/СНІД. Програма і так «висить» через зміну уряду. А якщо ліквідують Держслужбу - то вона перетвориться на «фільчину грамоту». Є ризик, що її не проголосують, тому що не буде, кому за неї відповідати, і що вимагатиме внесення істотних коректив. Другий момент - якщо її проголосують, то програма буде «мертвою», тому що хто ж стане її виконувати, оскільки Держслужби немає», - пояснив експерт.

При цьому Скала підкреслив, що внесення змін у проект програми не допоможе вирішенню проблеми.

«Внести зміни в проект держпрограми на цьому етапі є нереальним. Її треба відкликати, а це означає, що вона не буде затверджена цього року взагалі», - сказав він.

Також Скала зазначив, що в держпрограмі не передбачені повноваження виконувати її якомусь відомству, крім Держслужби.

«Якщо функції Державної служби будуть передані міністерству охорони здоров'я, в якому створять спеціальний відділ або департамент, то, виходячи з проекту держпрограми, не передбачено, що хтось ще відповідатиме за програму, крім Держслужби», - зазначив він.

Скала висловив сподівання, що в Держслужбі розуміють ситуацію й ризики, і зроблять все для запобігання їм.

«Зараз процес ліквідації тільки почався, Держслужба поки виконує обов'язки, ніхто не звільнений. Можливо, у них є якісь свої механізми і бачення, тому я цілком покладаюся на експертну оцінку ситуації самих представників Держслужби, які теж кровно зацікавлені в тому, щоб ця програма була затверджена і хтось за неї відповідав», - сказав експерт.

При цьому Скала підкреслив, що в Міжнародному альянсі розуміють необхідність оптимізації органів управління, державної влади, в тому числі в МОЗ, які відповідають за один напрям.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України прийняв рішення про зміни у структурі держорганів з контрольними функціями, внаслідок чого передбачається ліквідація 9 відомств, у тому числі - Державної комісії з питань протидії ВІЛ/СНІД.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128