Скільки б українці не економили на газі, його запасів на всю зиму не вистачить. Про це «Погляду» заявив експерт енергетичного ринку Валентин Землянський.

«Як би абсурдно і дико це не здавалося, але Україні - для того, щоб її міста не вимерзли і не перетворилися в суцільний Алчевськ - доведеться закуповувати газ у Росії. Хочемо ми того чи ні, але ми до цього прийдемо», - вважає він.

Видання зазначає, що Україна вже прийшла до необхідності співпраці з Росією з приводу енергоносіїв. Міністр енергетики Юрій Продан на днях розповів, що держкомпанія «Центренерго», яка об'єднує Вуглегорську (Донецька область), Трипільську (Київська область) і Зміївську (Харківська область) теплові електростанції, буде імпортувати вугілля з Росії. Діватися нікуди: одна зі станцій вже зупинилася через брак палива.

«Закуплене в ПАР вугілля ще не дісталося нас (воно поки в Лісабоні), і очікують його тільки до кінця вересня або початку жовтня. А доти «Центренерго» доведеться частково забезпечувати свої потреби за рахунок покупки російського вугілля, яке до того ж виявилося дешевшим, ніж африканське, - $80 за тонну проти $91», - пише газета.

На думку Землянського, російське вугілля - це найоптимальніший вихід у нинішній ситуації. Для транспортування його є всі можливості. Ширина залізничної колії в РФ і в Україні однакова, тому паливо піде до нас складами.

«У той час як доставка імпортного вугілля з ПАР або Австралії дуже утруднена - українські перевалочні вузли не підготовлені до прийому імпорту. Та й якість російського палива нам найбільше підходить. Конструкція котлів на наших електростанціях така, що вони працюють тільки на вугіллі антрацитових марок (саме таке добувалося в зоні АТО і є в Росії). А ось польське чи українське, що видобувається в інших регіонах, не підходить», - йдеться в статті.

«Поява російського вугілля на українських станціях виглядає нонсенсом, але це факт,- каже Землянський.- Звичайно, розумніше було б користуватися власним паливом з власних шахт - але для цього потрібна була велика багатомісячна робота політиків і дипломатів. А ніхто з них і не збирався домовлятися».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45