Українська влада не поспішає розміновувати поля в зоні АТО. Про це в ході прес-конференції повідомила координатор аналітичного центру «Аграрний союз України» Лариса Старікова.

«Під час збору врожаю в зоні АТО людський чинник починає відігравати ключову роль. Випадки бувають різні. Зона АТО - це рулетка, тому що ніхто з аграріїв не знає, яке чергове нещастя впаде їм на голову», - сказала Старікова.

Вона нагадала, що почастішали випадки мінування засіяних полів та загибелі людей на них.

«Ми писали листа з проханням прискорити розмінування полів. Нам відповіли, що оформлення місць дислокації військ - це компетенція Міноборони, а за решту відповідає МНС. У кінці пишуть, що як тільки розміновують свої об'єкти, стануть до полів. Це несерйозно. Щодо цього аграрії залишені на самих себе», - констатує вона.

«Так само відбирали урожай. Приходять люди з автоматами і кажуть: ось ці 10 тисяч тонн відвантажуйте. Нічого не залишається робити, окрім як відвантажувати. Через це урожай намагаються дуже швидко продати, намагаються перекласти ризики на інших. Замість затримки зарплат виплачують її навіть за жовтень. Процес самоорганізації прискорився в рази за рахунок обстановки. Оскільки хочеться продати урожай швидше, то аграріям доводиться погоджуватися на низькі ціни збуту», - каже Старікова.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149