Навряд чи помилюся, сказавши, що для будь-якого футбольного вболівальника осінь - особлива пора року. Дружини тих, хто не з чуток знайомий зі спортом N1, не дадуть збрехати - щойно вересень перевалює за другу половину, з їхніми чоловіками відбуваються несподівані метаморфози. Втім, для втаємничених усе пояснюється досить просто - бабине літо елементарно знаменує собою початок чергового сезону в єврокубках.

Вже цього тижня чотири українські клуби дадуть старт виступам на міжнародній арені й у непростий для країни період спробують, як мінімум, не вдарити лицем у багно. Першим єврокампанію традиційно почне чемпіон України «Шахтар» - уже в середу «гірники» постараються дати бій іспанському «Атлетіко» в рамках поєдинку Ліги чемпіонів. Разом із донецькою командою на дебютний матч єврокубкового сезону вирушив і кореспондент «ForUm'у».

Важко не погодитися з тим, що події на сході країни вносять свої корективи не лише в уклад життя простих мешканців цього регіону, але й тих, до кого волею долі традиційно прикута особлива увага. Ще півроку тому ніхто й подумати не міг, що футболістам найсильнішого клубу України доведеться вирушати на стартовий матч Ліги чемпіонів не з рідного Донецька, а по-спортивному ворожого Києва. А зважаючи на історичне суперництво «Шахтаря» з «Динамо», подібна перспектива і зовсім здавалася чимось фантастичним. Але в ситуації, коли у твоєму місті йдуть запеклі бої, а Інтернет рясніє шокуючими кадрами колись улюблених місць вечірніх прогулянок, вибирати не доводиться. Тим більше що майбутній тріумф може не тільки потішити самолюбство, але й порадувати мільйони співвітчизників.

«Перемога в дебютному матчі Ліги чемпіонів буде важлива для нас не лише зі спортивної точки зору. - зізнався кореспонденту «ForUm'у» кращий бомбардир «Шахтаря» Олександр Гладкий. - Всі ми прекрасно розуміємо, в якому важкому становищі опинився наш рідний регіон. Повірте, кожен футболіст «Шахтаря» глибоко переживає те, що відбувається на Донбасі. Найстрашніше, що в цій ситуації від тебе нічого не залежить. Усе, що ми можемо зробити - подарувати людям радість. Хочеться вірити, що майбутній успіх в єврокубковому матчі стане гарним подарунком для всіх мешканців Донбасу».

Питання розв’язання цього непростого, але в той же час благородного завдання, тренерський штаб «Шахтаря» поклав на двадцять футболістів. До Іспанії вирушили воротарі Андрій П'ятов, Антон Каніболоцький; захисники: Олександр Кучер, В'ячеслав Шевчук, Іван Ордець, Даріо Срна, Сергій Кривцов, Ярослав Ракицький, Азеведо; півзахисники: Тарас Степаненко, Фред, Марлос, Бернард, Фернандо, Дуглас Коста, Тайсон, Алекс Тейшейра, Ілсіньо, Дентіньо; нападники: Луїс Адріано, Олександр Гладкий.

Втім, як би не хизувалися футболісти «Шахтаря», здобути перемогу над «Атлетіком» буде завданням не з легких. Суперник української команди не менш серйозно готується стартувати в Лізі чемпіонів і небезпідставно сподівається на успіх. Враховуючи ж той факт, що востаннє іспанська команда грала в найпрестижнішому клубному турнірі Європи аж 16 років тому, легко припустити, що донеччанам доведеться дуже непросто. Незважаючи на те, що в Більбао практично нічого не свідчить про майбутню битву, а саме місто тільки відходить від чемпіонату світу з баскетболу, що завершився цими вихідними, можна навіть не сумніватися у тому, що в середу ввечері побудований за останнім словом техніки стадіон «Сан Мамес» буде заповнений під зав'язку.

Валентин Цимох, фото офіційний сайт ФК «Шахтар», ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

100