Рейдерські захоплення, які останнім часом відбуваються в Києві, стимульовані Майданом.

Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

«Думаю, проблема в тому, що у нас поки влада як на рівні держави, так і на рівні міста не має можливості реалізувати свої функції через низький авторитет. Коли люди вважають, що вони самі собі можуть дозволити вирішувати проблеми справедливості згідно з тим уявленням, яке у них є. Це стимульовано Майданом. Раз зібралися люди і сказали - йди ось ця влада, і вона, врешті-решт, втекла, то можна прийти в ресторан і сказати: «Ідіть, хлопці, ми вважаємо несправедливим, що у вас є, а у мене немає», - сказав Погребинський.

Він підкреслив, що монополію на силу в нормальній країні має тільки влада.

«У нормальній державі застосовувати силу має право тільки держава, а не окремі громадяни або їх групи. Тому що ті групи громадян, які застосовують силу - це бандити. Але це в звичайній державі. А у нас це благородні лицарі, які захищають справедливість», - додав він.

Експерт зазначив, що київська влада для розгону Майдану залучила навіть так звану громадськість, хоча за законом мала право зробити це, задіявши міліцію.

«Але вона не наважувалася цього робити. Вона змушена була кликати представників так званої громадськості і ось цих добровольців з «Київ-1», «Київ-2» для того, щоб з їхньою допомогою розібрати ці намети. І це свідчення того, що влада не в змозі сама приймати рішення. Вона не наважується, вона боїться цього», - підкреслив він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

304