Передбачити катастрофу малайзійського «Боїнга», а тим більше запобігти їй, з технічної точки зору було нереально. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив експерт з питань військово-політичного міжнародного співробітництва Олександр Палій.

«Літак летить зі швидкістю 1000 км/год на висоті близько 10-11 тисяч метрів. Зараз літаки спокійно літають над Африкою, і ніхто їх там не збиває, навіть над районами, де йдуть військові дії. Просто тому, що там немає озброєння, яке може збити такий літак. Якщо навіть ПЗРК, дуже потужна зброя, яку можна перенести в руках, стріляє тільки на три кілометри. А в ситуації з «Боїнгом» задіяна, по суті, протиповітряна оборона держави», - вважає експерт.

При цьому він додав, що ринок переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) досить жорстко контролюється, а країни, що володіють таким озброєнням, зобов'язані про нього регулярно звітувати. Тому світове співтовариство не припускало, що десь може бути використана більш потужна техніка.

«Ніхто не міг заздалегідь відстежити заподіяння удару по цивільному літаку. Відстежити це практично нереально», - повідомив Палій, підкресливши, що збити повітряний лайнер непідготовлена людина також не може.

У той же час експерт вважає, що відновити деталі події постфактум все ж можливо.

«З уламків можна вирахувати, який снаряд був випущений у літак. Також це можна відстежити за космічною аеророзвідкою. Але такий ресурс є у дуже невеликої кількості держав. США, можливо, можуть це відстежити, і, може ще 1-2 країни. Вони мають можливість ідентифікувати місце, звідки був зроблений постріл. З чого вистрілили, звичайно, важко, але також можна розгледіти. А ось локалізувати точку пострілу, швидше за все, можуть», - вважає він.

Як раніше повідомляв ForUm, 17 липня літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що прямував за курсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи в Донецькій області України.

На борту лайнера перебувало 298 осіб. Імовірно, всі вони загинули.

 

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

768