Законопроект №4895 «Про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну» потрібно ухвалювати, але з доопрацюваннями і в комплексі з іншими законодавчими актами. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, під час прес-конференції висловив голова Координаційної ради антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія», директор юридичного департаменту Міжнародного Антикорупційного комітету Федір Олексюк.

«Законопроект №4895 варто ухвалити, але його потрібно доопрацювати. Зокрема, курс повинен бути «старим» і це правильно. Також правильно залишити в ньому і положення про списання пені та штрафних санкцій. Цей закон повинен бути доповнений ще деякими законодавчими актами. Зокрема, це заборона колекторського бізнесу, переведення єдиного житла позичальника в соціальне житло», - вважає Олексюк.

За його словами, громадським організаціям, що захищають права позичальників в Україні, необхідно розробити єдиний типовий кредитний договір, як це практикується у багатьох країнах світу.

Крім цього громадські діячі пропонують представникам влади заборонити діяльність колекторів і розслідувати ситуацію з видачею кредитів у цілому.

«В Україні варто заборонити колекторську діяльність. Ще у Верховній Раді минулого скликання був зареєстрований законопроект про заборону колекторського бізнесу. Ми вважаємо, що його потрібно ухвалити. Крім того, варто ухвалити закон, який був зареєстрований у ВР ще в 2008-му та 2009 роках, про кримінальну відповідальність за моральний тиск на людину, щоб не виникало бажання будь-якими шляхами вибивати борги. Також сьогодні, щоб поставити всі крапки над «і», потрібно створити слідчу комісію, яка б розібралася зі всіма виданими раніше кредитами», - підкреслив Олексюк.

Також правозахисник ініціює списання пені та штрафних санкцій для всіх позичальників, які не можуть розплатитися з боргами, незалежно від того, в якій валюті був виданий кредит. Надалі пропонується ліквідувати всі види плати за кредит за винятком відсоткової ставки.

«Ми спрямували свої пропозиції у зверненнях до Президента України, до Верховної Ради, в усі інші інстанції. Навіть окремо до кожного з депутатів відправлено листи, в яких ми пропонуємо провести зміни. Ми вважаємо, що ймовірність проходження цього закону велика, але треба вгамувати банківське лобі», - підкреслив Олексюк, додавши, що подальше ігнорування проблем позичальників може вилитися у чергову хвилю громадського протесту.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом