Євро-2012 Україна прожила на одному подиху. Однак футбольне свято добігло кінця, і саме час підбити його підсумки.

Варто згадати, що до футбольного турніру Україна готувалася чотири роки. І практично увесь цей час на адресу нашої держави раз у раз звучала критика. Так, у жовтні 2010 року колишній член футбольної федерації Кіпру Спірос Марангос звинуватив українську владу у підкупі функціонерів УЄФА. За його словами, щоб отримати право проводити турнір, Київ і Варшава виклали 11 млн євро представникам Союзу європейських футбольних асоціацій. Правда, після ретельного розслідування «теорія змови» кіпріота провалилася з тріском. Але механізм уже був запущений. Критикувати Україну за повільні темпи підготовки до чемпіонату взялася Німеччина, мовляв, інфраструктура у нас не готова і стадіонів немає. Інша справа – Берлін, Ганновер, Гамбург, які вже мають досвід проведення чемпіонату світу з футболу. Логіка німців, звичайно, зрозуміла: навіть не кажучи про економічні дивіденди ЧС-2006, їм тоді вдалося досягти того, що було заповітною мрією політиків з моменту падіння Берлінської стіни – духовного єднання між вессі та оссі (західними і східними німцями).

Коли ж Україна почала демонструвати перші результати у будівництві інфраструктури, критика сфокусувалася на політичному житті. У жовтні 2011 року член спортивного комітету Бундестагу Франк Штеффель закликав УЄФА відібрати у України чемпіонат Європи з футболу через недотримання прав людини у нашій країні. Навесні прозвучали заклики і зовсім бойкотувати Євро-2012 через тюремний термін Юлії Тимошенко. Фактично з причини, яка взагалі ніякого стосунку до футболу чи світу спорту не має. Так, політичні питання ледь не звели нанівець чотири роки підготовки тисяч українців, які споруджували стадіони, будували аеропорти, ремонтували дороги. Проте невдовзі офіційний Брюссель зробив важливу заяву – бойкоту не буде.

Сказання про ненависть на стадіонах

Але чим ближче ставало Євро-2012, тим більше згущувалися фарби у західних ЗМІ. Німецька газета Tageszeitung написала про агресивних українських міліціонерів-хабарників, а таблоїд Bild надрукував матеріал, у якому Україна отримала досить неприємну характеристику – «країна повій». Втім, після скандалу, який розгорівся потім, це словосполучення було видалене із сайту газети, але осад залишився. Апофеозом антипіару, звичайно, став квазі-документальний фільм Бі-бі-сі «Стадіони ненависті». Однак не англійцями єдиними псувався імідж України. Песимістично оцінювали підготовку нашої країни і багато українських медіа.

Втім, про свої нападки і звинувачення західні журналісти пожалкували не раз. Колумніст британського таблоїду The Daily Mirror Олівер Холт закликав британські ЗМІ вибачитися перед Україною за звинувачення у расизмі. А британська газета Independent написала, що Україна підготувалася до єврочемпіонату «набагато краще, ніж очікувалося». Всі побоювання і зловісні пророкування виявилися марними – це довело саме життя. Тепер український МЗС має намір вимагати у Бі-бі-сі публічних вибачень за фільм про расизм в Україні. І швидше за все, Україна їх отримає. Справа у тім, що після торішнього скандалу з британською газетою News of the World, яка займалася прослуховуванням телефонів британців, довіра до ЗМІ в Об'єднаному Королівстві похитнулася. Тепер влада і самі читачі суворіше ставляться до журналістських прорахунків, змушуючи їх публічно визнавати свої помилки.

Навчені Євро

Як відомо, фанати – народ неспокійний і завжди готовий на «подвиги». Але за весь місяць правоохоронцям жодного разу не довелося застосовувати силу. Зате досвіду наші міліціонери набули колосального.

Ще ніколи в Україні не проводилися настільки масові мовні курси для української міліції. Їх, за даними МВС, пройшли 22 тис. правоохоронців. Вперше СБУ спільно з Міністерством оборони, МВС, Державіаслужбою здійснювали антитерористичне повітряне патрулювання міст, які приймали Євро. А польський президент Броніслав Коморовський відзначив «зразкове співробітництво» польських та українських прикордонників. У тому, що це не проста дипломатична люб'язність, ForUm переконали польські журналісти, які при кожному зручному випадку запитують у українських чиновників, чи продовжиться така співпраця і надалі. Крім усього, безцінного досвіду набули майже 12 тисяч волонтерів – юнаки та дівчата, які вирішили отримати додаткову мовну практику і зробити свій маленький внесок в організацію свята.

У бариші

Незважаючи на те, що футбольне свято закінчилося зовсім недавно, вже зрозуміло, що турнір Євро-2012 став рекордним за багатьма параметрами. Його подивилися 150 млн телеглядачів в усьому світі, а матчі на стадіонах України відвідали близько півтора мільйона вболівальників, повідомляють в УЄФА. Жоден попередній єврочемпіонат не мав такої популярності.

Офіційна фан-зона у Києві також збирала максимальну кількість гостей. Так, під час гри між Україною і Францією на Хрещатик прийшло 140 тис. чоловік. У Донецьку фан-зону за час чемпіонату відвідали 350 тис. уболівальників, львівську – майже 400 тис. фанів. Скільки вони витратили в Україні, ще належить оцінити. Однак, за попередніми підрахунками, близько 7,5 тис. гривень було витрачено на пиво. Найбільшими поціновувачами пінного напою виявилися шведи, розповіли ForUm'у продавці у київській фан-зоні. Тому вони дуже жалкували, коли лави нащадків вікінгів почали рідшати.

Якщо виходити із попередніх оцінок, найбільше на Євро заробив Львів. За підрахунками директора департаменту Євро-2012 у Львівській міськраді Олега Засадного, це майже півмільярда гривень. У свою чергу, донецький мер Олександр Лук'янченко повідомив, що за час турніру місто отримало близько 300 млн грн. А от столиця, за даними КМДА, заробила всього 84 млн грн. У плюсах, безсумнівно, залишилися всі аеропорти України. Так, харківський аеропорт збільшив пасажиропотік у чотири з половиною рази, донецький та львівський – у два з половиною, київський «Бориспіль» – у три.

Але найважливіше, мабуть, те, що завдяки Євро-2012 з'явилися нові робочі місця. Як повідомляв міністр інфраструктури України Борис Колесніков, тільки авіаційній сфері знадобилося від 35 до 40 тис. працівників.

Імідж – все

Але все ж прибуток від євротурніру вимірюється не тільки у банкнотах, які витратили фанати. Найважливіше, що Україні вдалося розвіяти численні міфи про себе як про країну третього світу радянського зразка. Позитивні враження у іноземних уболівальників залишили не стільки сучасні стадіони і хороша кухня. Європу завоювали гостинність, добродушність і згуртованість українців. І що важливо, під час Євро ми всі хоч ненадовго забули про політику, мовне питання і вибори, які наближаються.

Так, Україна схожа на студента, який вчить екзамен в останню ніч. Кемпінг шведів на Трухановому острові добудовувався в останні хвилини, асфальт на дороги робочі поклали в останні дні. До речі, і Польща відкрила новий автобан між Берліном і Варшавою всього за один день до початку чемпіонату Євро-2012. Але найважливіше, що всі поставлені євротурніром завдання Україна і Польща виконали, і свято футболу вдалося, незважаючи на похмурі прогнози.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1744