Подивитися на улюблених політиків у побуті – заповітна мрія кожного виборця. Всім цікаво знати, скільки кімнат у Тимошенко, яким телефоном користується син Ющенка і що їсть на сніданок Бродський. Минулого тижня однієї такої таємної стало менше: прем'єр-міністр нарешті спромігся запросити журналістів до себе в гості.

Виявилося, що Янукович живе в селі з дивною назвою Нові Петрівці. Будинку біля півстоліття, будувався як держдача. Ремонт Віктор Федорович не зробив досі, хоча живе в цьому будинку вже декілька років. Показав навіть тріщину біля підвіконня – мовляв, дивіться, в яких умовах доводиться мешкати!

У робочому кабінеті Януковича гості побачили секретну зброю: книгу афоризмів. Ось, виявляється, де ховаються всі ті перли, якими прем'єр пригощає нас з телеекранів! Ми ж думали, що це він сам імпровізує. Цікаво, а що тримають як настільну книгу опоненти Віктора Федоровича? Наприклад, Юлія Володимирівна? Судячи з деяких слівець з її лексикона – російські детективи (з тих, що подешевше і в м'якій обкладинці). Ющенко, швидше за все, читає колумніста Яворівського в «Літературній Україні» (його тексти ідентичні до виступів Глави держави), а Черновецький – які-небудь біблійні сюжети. Загалом, як у тому анекдоті: скажи мені, що ти читаєш, і я скажу, куди тобі йти!

«Побутовий» Янукович виявився завзятим фізкультурником. Прокидається о шостій ранку, робить зарядку (пам'ятаєте хлопчика Джима з «Острова скарбів»?), грає в теніс і гольф (!). Погрожує потрапити в лунку з тридцяти метрів. А ось за кермо (Віктор Федорович у минулому – досвідчений автогонщик) не сідає. Охорона не дозволяє. Добра охорона. Ось, пам'ятається, Президент якось випив сто грам і за кермо, а охорона – нуль уваги.

Соратник прем'єра, Раїса Богатирьова, на звітному тижні зіграла роль, якщо не пастора Шлага, то, як мінімум, кота Леопольда. У тому значенні, що заяви Раїси Василівни носили виключно миролюбний, я б навіть сказав, пацифістський характер. Наприклад, в понеділок Богатирьова закликала опозицію закопати сокиру війни, а в суботу говорила про неприпустимість барикад. Взагалі, останнім часом лідер фракції ПР почала регулярно використовувати в своїх промовах сленг мандрівників і конкістадорів. То у неї індіанські топірці, то джунглі, в яких бродять жадібні тигри опозиції, то імператорські воїни. Очевидно, на столі Богатирьової поселилися Майн Рід і Джек Лондон. Добре хоч не Кастанеда!

Жарти жартами, а головним хохмачом минулого тижня став безвісний співробітник Секретаріату Президента, що «злив» пресі проект указу Глави держави про розпуск парламенту. Мовляв, ось вам ксерокопії того, що Ющенко підпише через годину. Тут же намалювався всюдисущий Балога, котрий оголосив, що і він готовий підписатися під таким потрібним папірцем. Цікаво, що сам Президент у цей час був у Луганську.

А що ж коаліція, запитаєте ви? А що коаліція. Віце-спікер Мартинюк відразу зібрав соратників у сесійному залі ВР на віче. Канал «Рада» транслював дійство в прямому ефірі. Телевізійна картинка чудово передала атмосферу напівпорожнього залу і кислі фізіономії коаліціонерів. Відразу стало зрозуміло, що до боротьби ніхто з них не готовий. Окрім хіба що Волги: Василь Олександрович без втоми клеймив оранжистів і вимагав створити альтернативний опозиційному комітет національного порятунку. Але це було більше схоже на голос волаючого в пустелі.

Опозиція тим часом готувалася до мітингу. Суботній вечір, Майдан, натовп з прапорами, плакати «Геть зРаду!»: всі ці речі, помножені на шантаж Президента, обіцяли улаштовувачем дійства легку перемогу. Легку, тому що ніхто і не збирався їм протистояти. Цушко, можливо, в глибині душі і бажав розігнати всі ці зборища в центрі столиці, але був змушений заявити про невтручання міліції в політичні справи. Йому піддакував Гриценко (ну, з цим все зрозуміло, він навіть парламент, як Єльцин, розстріляти не зможе, ні з чого – танків немає, снарядів немає, палива теж немає). Дивлячись же на добродушні обличчя учасників на швидку руку організованого коаліцією Форуму національної єдності, ставало ніяково, неначе водій маршрутки, який до цього успішно віз вас, втратив свідомість і машина стала некерованою.

Вкотре біло-блакитне воїнство довірило свою долю Його Величності Випадку. Мовляв, може погаласують і розійдуться. І бути б черговому перевороту, так тільки опозиція виявилася дурнішою за більшість. По-перше, тому що не зуміла «дотиснути» Президента (він так нічого і не підписав). По-друге, тому що, відгулявши на Майдані встановлений час, розпустила «всяке військо в свій град», а розумно було б залишити там своїх адептів ночувати тижні на три, як в кінці 2004-го. По-третє, тому що банально злякалася наслідків (хіба мало до чого доведе захоплення урядових будівель?). Навіть істерична пані з косою була цього разу надзвичайно стриманою, ніби це не вона два з половиною роки тому співала з сцена «ламати, крушити і рвати на частини – ось це життя, ось це щастя». Загалом, висловлюючись мовою футболу, матч між опозицією і коаліцією закінчився внічию 0:0 при повній імпотенції в атаці з боку обох команд. Так, поганяли шкіряний в центрі поля, і розійшлися по роздягальнях.

Очевидно, тепер, після семи вимог, які Президент висунув правлячій коаліції, належить перегравання. Вже в понеділок Віктора Андрійович погрожує почати консультації по розпуску ВР. І хоча прем'єр ще в суботи заявив, що коаліція не приме ультиматумів, тон цієї заяви говорив про зворотне.

В цілому, суботній Київ неабияк повеселив. ТЮЛЬКА (абревіатуру, яку придумав для опозиції Табачник, слід розшифровувати так: Тимошенко Юлія, Луценко, Кириленко) запалювала за повною програмою. Вранці пройшов з'їзд НСНУ, на якому главою партії обрали Кириленка, а Балога відмовився від всіх постів. Кириленко – фігура цікава. Все-таки не щодня зустрічаєш політика з дипломом про вищу освіту за фахом «філософія». Такий, дивися, самого Президента перефілософствує!

А ще в НСНУ прийняли бабу Параску. За прийняття героїні попереднього Майдану Прасковії Королюк до свої лав проголосували майже всі присутні на з'їзді делегати. Недалекоглядне, як на мене, рішення. Адже за популярністю баба Параска не поступиться, а, мабуть, навіть перевершить почесного голову партії Ющенка, не говорячи вже про скромного Кириленка. І при визначених обставинах саме вона, а не хто-небудь інший, може захопити кермо влади в свої руки. До того ж мадам Королюк позиціонує себе у тому числі і як яру прихильницю БЮТ. Тримати таку в партії виключно небезпечно: ніколи не знаєш, що зробить людина, яка симпатизує Тимошенко.

До речі, на думку декількох політологів, баба Параска і Вірка Сердючка могли б легко вийти в другий тур президентських виборів, якби, звичайно, зважилися балотуватися на цей пост. Останні соціологічні опитування дають їм від 30 до 40% рейтингу. А ось на питання, за кого б з цих двох панночок ви б проголосували в другому турі, респонденти не дають однозначної відповіді. Швидше за все, що і баба Параска, і Вірка Сердючка набрали б однакову кількість голосів. Отже якраз говорити про двовладдя. Врешті-решт, правили ж Римом два консули, чим ми гірші?

Кохаймося!

Завжди ваш

Олександр Вредний

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1658