Англомовна версія інтернет-енциклопедії «Вікіпедія» закрилася на добу на знак протесту проти антипіратського законопроекту Stop Online Piracy Act (SOPA). Ресурс призупинив роботу 18 січня о 09:00 за московським часом.

«Протягом більше десяти років ми витратили мільйони годин на те, щоб створити найбільшу енциклопедію в історії людства, - говориться у заяві з цього приводу. - Нині Конгрес США розглядає законопроект, який може завдати фатальної шкоди вільному і відкритому Інтернету. Щоб підняти тривогу, ми відключаємо «Вікіпедію» на 24 години».

Незважаючи на заяви про «відключення» інтернет-енциклопедії, користувачі можуть отримати доступ до її статей. Для цього необхідно зупинити завантаження сторінки у той момент, коли її основний вміст з'явиться на екрані, проте ще не буде перекрито банером із закликом виступити проти SOPA. У більшості браузерів зупинити завантаження сторінки можна після натискання кнопки Esc на клавіатурі, передає «Lenta.ru».

Ідею провести акцію проти SOPA висунув засновник «Вікіпедії» Джиммі Вейлз (Jimmy Wales). Планується, що в середу також призупинить роботу популярний новинний ресурс Reddit. Проти законопроекту виступають такі відомі інтернет-корпорації, як Google, Yahoo!, eBay, Facebook і Twitter. Нарешті, не підтримує законопроект і адміністрація президента Барака Обами. 18 січня представники інтернет-індустрії візьмуть участь в обговоренні SOPA у нижній палаті Конгресу США.

SOPA спрямований, у першу чергу, проти інтернет-піратства. Зокрема, цей законопроект зобов'язує компанії припиняти співпрацю з піратами за запитом властей або правовласників.

Англомовна «Вікіпедія» є найбільшою мовною версією інтернет-енциклопедії: вона налічує понад 3,8 мільйона статей. Російськомовна версія ресурсу залишається доступною, але її співтовариство підтримало дії англомовних колег.

У жовтні 2011 року припиняла роботу італійська версія «Вікіпедії». Таким чином її користувачі висловили протест проти місцевого законопроекту, що зобов'язує інтернет-ресурси оперативно публікувати спростування інформації за запитом зацікавленої особи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

754