Киевский эколого-культурный центр заявил о возможной экологической катастрофе в Ивано-Франковской области.

Как сообщают экологи, планы строительства деревообрабатывающего предприятия австрийской компании Holzindustrie Schweighofer грозят снижением водопоглощения рек - и, как следствие, наводнениями.

«Европейское предприятие с более чем 300-летней собирается строить свое дочернее предприятие в Ивано-Франковской области из гравия, который будут доставать из местных рек. Только в этом году для строительства необходимо 500 000 тонн гравия. Для рек - это катастрофа. В памяти еще живо наводнение 2008 года на Западной Украине, повлекшее гибель жителей региона. Украина потратила миллиарды на восстановление жилья потерпевших и инфраструктуры региона. Это слишком высокая цена, которую должна платить страна за незаконную и варварскую добычи гравия из рек», - говорят экологи.

Как отмечают в Центре, украинское законодательство запрещает вывозить гравий, но браконьеры пользуются лазейкой Статьи 86 Водного кодекса Украины, которая позволяет проводить так называемые руслорегулирующие работы. Таким образом, действия австрийской компании можно расценить как финансирование гравийного браконьерства, пишет from-ua.com.

«Если уже на этапе строительства Holzindustrie Schweighofer нарушает экологические нормы и здравый смысл, то под сомнением оказываются планы и компании использовать высокие экологические стандарты лесозаготовки, которые применяются в Европе», - считают экологи.

Киевский эколого-культурный центр отмечает, что письма в адрес руководства компании с призывом соблюдать экологическое законодательство Украины пока остаются без ответа. При этом экологи сообщили о своих планах обратиться с открытым письмом к посольству Австрии и австрийским СМИ о возможной экологической катастрофе, связанной с действиями Holzindustrie Schweighofer.

Приводим полный текст письма экологов:

Відкритий лист українських екологів у центральний офіс Holzindustrie Schweighofer (Австрія)

Генеральному директору
Геральду Швайгоферу

Шановний пане Геральде!

Ми вітаємо рішення вашої компанії здійснити масштабні інвестиції в Україні. Вважаємо позитивним прихід в Україну поважної компанії з багаторічним успішним досвідом роботи, створення нових робочих місць. При цьому сподіваємося, що компанія принесе в нашу країну високі екологічні стандарти в галузі лісозаготівлі та деревообробки.

Але нас як екологів турбують і дивують вже перші практичні кроки компанії в України, які ми розцінюємо як наміри вести будівництво підприємства за рахунок українського довкілля. Саме так ми оцінюємо плани використати при будівництві підприємства гравій з русел гірських річок України. Особливої ж гостроти цим побоюванням надають масштаби: наскільки нам стало відомо, для будівництва вашого підприємства тільки цього року необхідно не менше 500 000 тонн гравію.

Світова й українська практика засвідчує значну шкоду довкіллю від видобування гравію з річок. Тим не менше ваша дочірня компанія «Швайгофер-Україна» і український генеральний підрядник, який відповідає за будівництво, ТОВ «Будівельна компанія «УКРБУДІНВЕСТ», а також залучена ним компанія «Донспецмонтаж» планують використовувати для будівництва гравій із гірських річок Західної України. Ще тривожніше нам робиться від того, що вищезазначені ТОВ «Будівельна компанія «УКРБУДІНВЕСТ» і ТОВ «Донспецмонтаж»мають дуже сумнівну репутацію(і багато інших статей з пошуку «альтком корупція»).

Виїмка з річок регіону 500 000 тонн річкового гравію – це надзвичайне за своїми масштабами втручання у природні екосистеми, яке однозначно негативно вплине на екологічний стан і річок, і регіону в цілому.

Як відомо донні піщано-гравійні відклади грають важливу роль у підтриманні стабільності річкового русла, спроможності річки до самоочищення та як природні нерестовища. Відтак наслідками неконтрольованого видобутку гравію та піску будуть забруднення води, зниження водності, міграція русла, активізація водної ерозії берегів, зменшення фільтраційної спроможності річки, руйнування природних нерестовищ.

Внаслідок видобутку гравію та піску відбуваються зміни русла, зниження рівня води, порушення мандрування та інші наслідки, які у свою чергу знижують здатність річки до водопоглинання і тим самим збільшують вірогідність настання катастрофічних наслідків в результатів повеней.

Західна Україна за останні десятиліття пережила не одну таку стихію, на ліквідацію цих катастроф було витрачено мільярди гривень. Мали місце і людські жертви. Це занадто дорога ціна, яку українці не повинні платити через бажання будь-кого, у тому числі закордонного інвестора, збудувати свій бізнес з використанням природоруйнівних схем.

Ми задаємося питанням: якщо ваша компанія вже на етапі будівництва готова порушувати екологічні норми і діяти всупереч здоровому глузду, то чи будуть відповідати високим екологічним стандартам дії вже побудованого підприємства, яке безсумнівно буде впливати на процеси лісозаготівлі в Українських Карпатах та й у Карпатах в цілому. Вже сьогодні ми змушені спитати усіх: чи будуть стандарти роботи такого лісопереробного підприємства справді європейськими?

З огляду на усе вищесказане ми вимагаємо забезпечити будівництво об'єкта з дотриманням екологічних стандартів та законодавства України. Сподіваємося, що цього разу ми отримаємо належні гарантії та запевнення і нагадуємо, що ми вже направляли листа в український офіс «Швайгофер», але так і не отримали відповіді.

Зважаючи на обставини, ми будемо пильно стежити не тільки за самим будівництвом заводу а й за лісозаготівлею, яка буде проводитися для забезпечення промислових потужностей вашого нового підприємства та будемо інформувати про результати наших спостережень ЗМІ, громадськість та урядові інституції. Перші результати наших спостережень та побоювань ми вже оприлюднили у коментарях до відповідної статті, яка була опублікована 20 травня в газеті «Урядовий кур’єр» (примірник газети з перекладом статті додаємо до цього листа).

Ми також будемо звертатися до контролюючих державних органів, які зобов'язані проводити перевірку щодо дотримання всіх стандартів при будівництві.

Ми вважаємо, що видобування річкового гравію в таких великих кількостях -- це проблема національного масштабу і тому ми також будемо звертатися з відкритим листом до посольства Австрії в Україні.

Даний лист є відкритим і його отримають, зокрема, як українські так австрійські ЗМІ.

З повагою
Володимир Борейко, директор громадської екологічної організації «Київський еколого-культурний центр»
Борис Васильківський, голова громадстько-правової екологічної організації «ЕкоПраво-Київ»
Іван Парнікоза, кандидат біологічних наук
Олег Листопад, незалежний еколог

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303