Якщо в українця за кордоном вкрадуть паспорт і гроші, повернутися на Батьківщину – завдання не з легких. І на посольство, яке покликане допомагати своїм співвітчизникам у важкій ситуації, навряд чи варто розраховувати. У цьому переконалася киянка, маркетинг-директор однієї із великих компаній, Жанна Б., яка вирішила з'їздити на вихідні до Рима побачитися з подругою, пише «Сьогодні».

На зворотному шляху, по дорозі в аеропорт, Жанну пограбували: вихопили сумку, у якій були документи, гаманець, мобільний... Згідно з інформацією, вивішеною на сайті консульства України у Римі, в такому випадку потрібно отримати «Посвідчення особи на повернення в Україну», у народі – «білий паспорт». Для цього необхідна довідка з італійської поліції про крадіжку закордонного паспорта, 3 фотографії і заява.

«На ділі все виявилося складніше. Проблеми почалися вже у поліції, - розповідає її італійська подруга Ганна. - «Громадяни країн, які не входять у ЄС, не мають права перебувати в Італії без документів», - сказав поліцейський, який прийняв українку. Мовляв, Жанну треба відправити в імміграційний центр для з'ясування особи. На щастя, був уже пізній вечір суботи, і поліцейський, махнувши рукою, видав Жанні довідку.

У понеділок вранці Жанна пішла в українське посольство. Щоб заповнити бланк заяви, потрібно заплатити за нього 26 євро і чекати три тижні. Можна прискорити процес, пред'явивши оригінал внутрішнього паспорта. Але у Жанни вкрали і його, а тому співробітник консульства запропонував її родичам вислати з Україн и документ, який видають замість паспорта. Але жодна офіційна поштова служба не приймає документи до пересилання за кордон. Альтернатива – передати паспорт з водієм автобуса, що курсує раз на тиждень. Гарантій ніяких.

Що весь цей час робити людині у чужій країні без грошей та документів? «Зв'язатися з родичами або знайомими в Україні, щоб будь-яким способом отримати необхідну суму грошей, - говорить посол України в Італії Георгій Чернявський. - Надати житло та харчування посольство не може. Бутербродами за свій рахунок нагодуємо і чаєм напоїмо. Однак, за законом, посольство може виділити потерпілому лише 25 доларів». Що стосується Жанни, то пан Чернявський говорить, що її питання було вирішене у найкоротші терміни – за три дні.

Жанна запевняє, що проблема вирішилася за тиждень (весь цей час вона жила у подруги, але цілком імовірна ситуація, коли зупинитися ніде), причому завдяки зв'язкам у Києві. Друзі Жанни вийшли на когось у МЗС. «Дуже прикро, що у рідному посольстві до тебе немає діла нікому. Викручуйся сам, як хочеш», - говорить Жанна. У МЗС кажуть, що інакше вчинити не можуть. «Якщо надати житло і комплексні обіди, то українці за кордоном почнуть різко втрачати паспорти і приходити до посольств на нічліг. Бюджет у нас невеликий», - сказав нам прес-секретар МЗС Олександр Дікусаров.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1814