Дослідження сучасних істориків довели, що Софійський собор у Києві був побудований князем Володимиром Великим у період 1011-1018 років, а не Ярославом Мудрим. Таким чином, храм більш ніж на чверть століття старший від визначеної радянською наукою дати 1037 рік. Відповідні дані були презентовані в Національному заповіднику «Софія Київська».

На те, що засновником собору є хреститель Київської Русі - князь Володимир Великий, указують нові дослідження письмових джерел і настінного живопису в храмі. За словами історика Тамари Рясної, вивчення портретів на фресках храму дає можливість датувати собор 1011-1018 роками, оскільки на стінах собору - портрети князів Володимира Великого і Ярослава Мудрого та їхніх сімей.

Учені також дослідили і розшифрували написи, згідно яким будівництво храму почалося не в 1030-х роках, а не пізніше 1011 року. Як повідомив співробітник заповідника, історик В’ячеслав Корнієнко, закладку (освячення) Софії Київської можна датувати неділею 4 листопада 1011 року.

При цьому, як зазначив Корнієнко, на стінах храму вчені прочитали і стародавніші граффіті: «Усі ці записи - 20-30-х років ХІ століття - однозначно вказують, що в цей час Софійський собор уже був діючим храмом. Вони зроблені на фресках... На початку 20-х років ХІ століття Софійський собор уже був розписаний і функціонував як митрополичий».

Крім того, появу храму наприкінці правління Володимира Великого - на початку князівства його сина Ярослава підтверджують і письмові джерела. Як розповіла завідувачка відділу науково-історичних досліджень заповідника Надія Нікітенко, такі твори як «Слово» Митрополита Іларіона 1022 року і «Хроніка» Тітмара Магдебурзького 1018 року свідчать: заснував «храм Премудрості Божої» великий київський князь Володимир Хреститель.

Кажучи про дату 1037 рік, прийнятою в радянській науці, історики зазначили, що вона має певне значення не стільки для Софії Київської, скільки для історії правління Ярослава Мудрого. «Під нею (датою 1037 р., - ред.) згадуються звершення Ярослава Мудрого у всіх будівельних акціях, які неможливо було здійснити за один рік. Напис під цим роком насправді є панегіриком Ярославу. У ньому підсумовуються його будівельні заслуги упродовж всього життя», - зазначила Нікітенко.

За матеріалами радіо «Свобода», «ЛІГА»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1669