Ринок енергопостачання України включає постачання електрики населенню, промисловим споживачам та юрособам на підставі договору (дет. https://enerhozbuttrans.com.ua/spozhyvachu/uklasty-dogovir/), який регулюється чинними нормами законодавства. У 2019 була проведена реформа, в процесі якої стимулювалося конкуренція, з'явилося багато нових гравців на ринку. Завдяки цьому споживачі можуть вибирати найбільш вигідні пропозиції на ринку і укладати договори з обраним постачальником.

Як працює і регулюється енергетичний ринок України

В результаті лібералізації ринку поставок електрики і сегмента виробництва замість Енергоринку почав функціонувати оптовий ринок, де взаємини між постачальниками і споживачами регулюються двосторонніми договорами.

Оператор мережі відповідальний за якість і стабільність енергопостачання, управляє системою розподілу, займається ремонтом електромереж і підстанцій, встановлює лічильники споживачам. У кожному регіоні допускається функціонування декількох операторів в залежності від закріпленої території. Але на одній ділянці (місто або область) повинен працювати тільки один оператор.

вигідні умови енергопостачання

В процесі реформування на ринку з'явилися нові гравці, які пропонують споживачам вигідні умови і конкуруючі між собою. Така конкуренція позитивно вплинула на якість послуг, формування тарифів та запропоновані ціни для споживачів. У платіжках за електрику замість одного рядка тепер дві: безпосередньо за саме електрику і за його поставку. Але як страховка влада ввела для побутових споживачів регульовані тарифи і наявність певних постачальників з обов'язками.

Середній та великий бізнес самостійно вибирає постачальника, укладає з ним і з оператором електромережі договору. Для фізичних осіб процедура спрощена, вони можуть проаналізувати пропозиції і підписати договір з кращим постачальником. Крім цього, в будь-який момент споживач може змінити постачальника електроенергії, повідомивши колишнього постачальника за 3 тижні до терміну завершення діючого договору.

Правове регулювання енергетичної галузі покладено на Національну комісію регулювання електроенергетики та Антимонопольний комітет України. Правила оптового ринку енергопостачання виступають невід'ємною частиною договору, вони регламентують механізм функціонування ринку, розподіл навантажень між постачальниками, правила формування ціни на електрику для населення і промислових підприємств.

«Енерго Збут Транс» – надійний постачальник електрики на ринку України

договір енергопостачанняКомпанія «Енерго Збут Транс» поставляє електроенергію для промислових підприємств і юридичних осіб по всій Україні. Переваги укладення договору з постачальником:

  • індивідуальний підхід і гнучкі умови співпраці;
  • вигідні тарифи для різних напрямків бізнесу, розраховані з урахуванням потреб окремих галузей;
  • знижки, складання індивідуальних графіків платежів;
  • надання всебічної підтримки клієнтів, консультування;
  • персональний менеджер для кожного клієнта, який в оперативному режимі вирішує виникаючі питання;
  • цілодобовий доступ в персональний кабінет.

Ключові пріоритети діяльності компанії – установка конкурентних цін на електроенергію і довгострокові партнерські відносини з клієнтами. Постачальник співпрацює з підприємствами, що працюють в різних галузях, і пропонує оптимальні умови для конкретних напрямків діяльності з урахуванням нюансів і специфіки сфери.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128