Для того, щоб визначити, надійний той чи інший банк для розміщення вкладів фізосіб, необхідно розуміти здатність банку виконувати взяті на себе зобов'язання перед клієнтами і кредиторами, тобто, його платоспроможність. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

Як пояснили в НБУ, для визначення ступеня надійності банку юридичні та фізичні особи можуть використовувати права, передбачені нормами законів України. Зокрема, з метою надання клієнтам, у тому числі і вкладникам, повної та неупередженої інформації про свій фінансовий стан банки зобов'язані на вимогу клієнта надавати таку інформацію:

1. Фінансові показники діяльності банку та його економічний стан, які підлягають обов'язковій публікації (вкладники безпосередньо в банку можуть ознайомитися з квартальними балансами банків, звітами про прибутки і збитки, а також річну фінансову звітність, підтверджену зовнішнім аудитором).

2. Перелік керівників банку та його відокремлених підрозділів, а також фізичних і юридичних осіб, які мають істотну участь у банку (володіють банком).

3. Перелік послуг, що надаються банком, а також їх ціну.

4. Іншу інформацію та консультації з питань надання банківських послуг.

Крім того, в Нацбанку повідомили, що відповідно до статті 6 закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» при укладенні договору про надання фінансових послуг юридична або фізична особа має право вимагати у суб'єкта підприємницької діяльності надання балансу або довідки про фінансове становище, підтверджені аудитором (аудиторською фірмою), а також бізнес-план, передає «Мінфін».

«Разом з тим вкладнику слід знати, що високі на банківському ринку ставки по депозитах не завжди можуть вказувати на надійність банку, особливо коли розмір ставки по депозитах його наближається до розміру ставок по кредитах, які пропонує сам банк», - сказали в Нацбанку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

606